Osijek
NOVAC IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA

Poslijepodne u pet vrtića uz strane jezike i robotiku
Objavljeno 17. listopada, 2020.
U Dječjem vrtiću Osijek sve je spremno za proširenje smjenskog rada vrtića uz financiranje iz Europskog socijalnog fonda. U niskom startu čeka se otvaranje natječaja koji bi trebao osigurati da u Osijeku pet gradskih vrtića radi do 21 sat, te da unutar toga programa usluga u poslijepodnevnim satima bude dostupna za dodatnih stotinjak mališana.

“Projekt europskih strukturnih i investicijskih fondova ‘Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’ je spreman te se čeka otvorenje natječaja. U planu je obnoviti, odnosno prilagoditi pet prostorija namijenjenih za prihvat djece čiji roditelji imaju potrebu za uslugama vrtića do 21 sat. Prilagodba prostorija uključuje bojenje zidova, postavljanje klimatizacijskih uređaja, rasvjete te opremanje potrebnim namještajem i didaktikom. Također, u planu je i zapošljavanje dodatnog broja odgojiteljica, kao i stručnog kadra te tehničkog osoblja. Osim navedenog, planirana je i izobrazba odgojiteljica u području rada s djecom s teškoćama u razvoju, te području terapije igrom, kao i senzibilizacija odgojiteljica za waldorfski pristup odgoju i obrazovanju djeteta”, izvještavaju iz Dječjeg vrtića Osijeka. U nastavku dodaju kako će se realizacijom ovoga projekta za djecu koja borave u gradskim vrtićima u poslijepodnevnim satima osigurati niz besplatnih interaktvnih programa u koje roditelj djecu, primjećujemo, inače uključuju izvan vrtića o svome trošku.

Tako će mališani koji su inače zbog smjenskog rada roditelja zakinuti za mogućnosti pohađanja dodatnih razvojnih aktivnosti izvan predškolske ustanove imati priliku učiti strane jezike, upoznati se s robotikom, pa čak i osnovama poduzetništva.

“U poslijepodnevnim satima polaznici i polaznice Dječjeg vrtića Osijek imat će mogućnost sudjelovati u sportskim igraonicima, plesnim radionicama, glazbenim igraonicima, radionicama na stranom jeziku, radionicama poduzetništva i radionicama robitike, te će im biti osigurani redoviti izlasci u bližu i dalju okolicu vrtića sa svrhom obogaćivanja odgojno-obrazovnog rada”, pojašnjavaju.

Prema prethodno provedenoj anketi u sklopu pripreme projekta, potrebu za radom vrtića do 21 sat iskazalo je od 20 do 25 roditelja u pet centara ustanove Dječji vrtić Osijek, te se prema tome, kao i prema prostornim mogućnostima u vrtićima, obavljao odabir onih u kojima će provedbom projekta osigurati rad do 21 sat. Odlučeno je da će to biti Potočnica, Radost, Stribor, Krijesnica i Višnjevac. Potočnica je trenutačno jedini vrtić u sustavu gradske predškolske ustanove koji radi do 21 sat.

Natječaj Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja omogućuje dodjelu nepovratnih sredstava s intenzitetom potpore od 100 posto. Indikativni iznos nepovratnih sredstava koji se može dodijeliti je od 500.000 do 6.000.000 kuna, a prihvatljivi su korisnici dječji vrtići s popisa Ministarstva znanosti i obrazovanja i jedinice lokalne samouprave koje organiziraju predškolski odgoj u svojim jedinicama. Projekti koji će moći konkurirati za nepovratna sredstva mogu obuhvaćati: pružanje usluge produženog boravka, poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada, jačanje kapaciteta odgojitelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama, unaprjeđivanje usluga u provedbi redovitih i posebnih programa, alternativnih odgojno-obrazovnih programa te programa javnih potreba, kao i razvoj posebnih programa. Provedba programa po projektu mora biti osigurana u razdoblju od 24 mjeseca do 30 mjeseci. I. Solar

Ivana Solar
Do 21 sat radit će vrtići Potočnica, Radost, Stribor, Krijesnica i Višnjevac, a sada radi samo Potočnica
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike