Novosti
ZA ŠIRENJE MRŽNJE OPTUŽUJE ŠKORU. BUJANCA, MILANOVIĆA...

Premijer Plenković: Treba ispitati jesam li osobno bio meta napada
Objavljeno 15. listopada, 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je potrebno ispitati je li on osobno bio metom napada na Banske dvore. Plenković je oštro prozvao sve koje smatra odgovornima za širenje ozračja mržnje i netolerancije, istaknuvši da napadač koji je teško ranio policajca nije mogao sam doći na tu ideju, nego je to posljedica atmosfere koju su stvorili huškači.


"To su oni koji zagovaraju govor mržnje, tu konkretno mislim na Domovinski pokret i sve njegove frakcije. Budući da treba podsjetiti hrvatsku javnost, upravo su oni, zajedno s Mostom, u izbornoj kampanji izišli s tezom da hoće s HDZ-om, ali ne i s Andrejem Plenkovićem kao predsjednikom Vlade i predsjednikom HDZ-a. To su te njihove huškačke poruke koje oni puštaju u javnost kroz različite medije, različite emisije, tu ću konkretno, bez ikakvih ograda, imenovati Bujicu, Hrvatski tjednik, kao dva eklatantna primjera širenja govora mržnje, koji su osobito usmjereni i prema meni osobno sve ove godine i koji su možda potaknuli ovoga mladog čovjeka i ozračje kojim je on bio okružen da napravi ovakav napad, pokušaj teškog ubojstva s terorističkim elementima na zgradu Vlade", rekao je Plenković. Prozvao je zastupnike Domovinskog pokreta Ivana Penavu i Karolinu Vidović Krišto, kao i predsjednika te stranke Miroslava Škoru zbog njihovih izjava o napadu na Banske dvore. "Dobro znam kako se boriti protiv onih koji šire mržnju, i zato sam ih markirao prije izbora da nisu partneri za suradnju", rekao je.


Kritizirao je i lijeve komentatore koji nisu našli za primjereno "pogledati HDZ od prije 2016. godine i danas. Neka se zapitaju zašto je došlo do transformacije, i tko ju je proveo". Na komentar novinara da je i on bio gost emisije Bujica, Plenković je rekao da su tada okolnosti bile drugačije, ali da iza svega što je rekao stoji i danas. "U tom trenutku nisam bio predsjednik HDZ-a, što nije nevažno. Pogledajte HDZ danas, rezultate izbora i ono što je bilo prije. Transformativni proces koji sam 2016. definirao kao ključan. Neki koji nisu u strankama misle da se to radi prečicama. Ne radi se to tako. To se radi postupno, mukotrpno i dugo", rekao je Plenković.


"Proces transformacije HDZ-a vodimo četiri godine, stabilizirali smo stranku, pozicionirali je na desni centar, a ne na rub političkog spektra, ne na radikalizam i ekstremizam. Oni koji su pripadnici tog dijela političkog spektra nisu naše društvo. Film koji su priželjkivali neće gledati, frustracija koju imaju i govore kakve smo čuli od Ivana Penave, od Karoline Vidović Krišto i komentar Miroslava Škore kojemu bi bilo pametnije da je ostao u estradi, a ne da se bavi politikom, jer ovako djeluje kao neuvjerljivi klaun. Vodit ćemo oštru političku borbu protiv onih koji su huškači i siju netoleranciju u hrvatskom društvu", rekao je Plenković. "Onaj tko nije shvatio da HDZ 2020. godine, i onaj od prije nekoliko godina, više nije isti, taj ima problem percepcije i shvaćanja dubine promjena. To je ključ i najvažnija poruka koju ću danas dati. To govorim isključivo lijevom političkom spektru", rekao je Plenković, dodajući da je "sjeme mržnje i agresije prema meni u eter 2016. godine u političkoj utakmici između HDZ-a i SDP-a tada ubacio Zoran Milanović".
"On je taj koji je krenuo s etiketama, diskreditacijama, napadima, koje je kasnije preuzela krajnja desnica i to doživjela kao neke činjenice. Svu tu mržnju i blato bacali su na mene četiri godine da bi to eskaliralo pokušajem teškog ubojstva, a po meni mnogo više od toga. Moramo se zapitati odakle korijeni mržnje", rekao je. H
MILANOVIĆ: PREMIJER MORA PREUZETI TERETE
Predsjednik Milanović reagirao je na Facebooku na izjave glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i premijera Plenkovića te je poručio kako predsjednik Vlade mora preuzeti na sebe stvarne terete najteže dužnosti u državi i s njima živjeti. Između ostaloga, navodi i da je Zakon o kaznenom postupku vrlo jasan i kaže da ni DORH, ni ona nemaju obvezu "obavještavati premijera". "Naravno, Zakon ništa ne govori, pa ne može niti biti ‘jasan’ o obvezi DORH-a da izvijesti premijera", navodi Milanović. Zakon, kaže, mudro "šuti" o tome i sve ogrće misterijem "tajnosti istrage". "A contrario, sasvim je jasno da ne bi prekršila zakon da ga i jest obavijestila. Premijer treba znati sve važno. Za njega vrijedi presumpcija povjerenja i odredba o tajnosti na premijera se - ne primjenjuje. Međutim, kako GDO ispravno primjećuje, obavještavanje premijera zadatak je drugih tijela državne sigurnosti. Ta tijela - policija, Ministarstvo unutarnjih poslova i, na kraju, SOA, samostalno procjenjuju kada će i hoće li obavijestiti premijera i za svoje postupke odgovaraju izravno premijeru, a SOA i predsjedniku Republike. O tome je ovdje cijelo vrijeme i riječ", ističe.
Možda ste propustili...