Osijek
ODLAZI NA PASTORALNU DUŽNOST

Zaređen Osječanin, vlč. Robert Erk
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Među četiri đakona zaređena u nedjelju u đakovačkoj katedrali sv. Petra je i mladi Osječanin, vlč. Robert Erk. Potječe iz vjerničke obitelji. Rođen je u Osijeku 1996. Dolazi iz osječke Župe sv. Mihaela, ili Osijek 2. Nakon završene Osnovne škole “Vijenac” pohađao je Drugu gimnaziju (jezičnu), u Tvrđi, a potom je, 2015., upisao Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu.

Studij teologije završio je u rujnu ove godine, a diplomirao je s temom iz ekumenske teologije “Euharistijska ekleziologija u teološkoj misli Nikolaja Afansjeva”. Nikolaj Nikolajević Afanasjev bio je ruski pravoslavni teolog koji je najveći dio svoga života djelovao u emigraciji, kao mladić se borio u postrojbi Bijele vojske generala Wrangela, studirao u Beogradu i Pragu, a naposljetku je bio profesor na Pravoslavnom teološkom institutu sv. Sergija u Parizu. Njegova ekleziološka stajališta koja se tiču crkvenog jedinstva važna su i za ekumensku teologiju Katoličke Crkve. Đakonskom ređenju vlč. Roberta Erka u Đakovu nazočili su članovi njegove obitelji i njegov župnik iz Tvrđe, vlč. Ivan Vidaković. Obiteljski korijeni mladoga đakona su njemački, čije se prezime izvorno pisalo Erck. Ono što sada očekuje vlč. Erka jest biskupski dekret kojim će biti raspoređen na pastoralnu dužnost u neku od župa. Nakon osam mjeseci očekuje da će biti njegovo svećeničko ređenje, koje obično bude 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla apostola.

- Kada me nadbiskup, mons. Đuro Hranić, rasporedi na pastoralnu dužnost, djelovat ću u dosegu svoje službe, a to znači da ću moći krstiti, vjenčavati i održavati pokope te obavljati katehezu. Osjećam se ispunjeno i zadovoljno sada kada sam zaređen za đakona, ali i prožet osjećajem odgovornosti i zabrinutosti s obzirom na ono što me očekuje u mome budućem svećeničkom pozivu. To je za mene nešto potpuno novo. Svjestan sam svega što me očekuje, za to sam se i pripremao tijekom studija, ali sada se polako približavam toj stvarnosti. Svećenički poziv osjetio sam još u djetinjstvu, još u vrijeme kada sam bio ministrant u župnoj crkvi sv. Mihaela, u Tvrđi. U srednjoj školi sam puno razmišljao želim li to uistinu i na kraju sam se ohrabrio i odlučio da postanem svećenik - rekao nam je mladi đakon, vlč. Robert Erk.

Draško Celing
Obiteljski korijeni mladoga đakona su njemački, čije se prezime izvorno pisalo Erck
2015.

godine Robert Erk upisao je Studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike