Tehno
TEST: NOKIA 5.3

Android za manje zahtjevne korisnike, uz povoljnu cijenu
Objavljeno 16. listopada, 2020.
Nokia se sa svojim novim telefonima etablirala kao izbor onih koji žele dobar telefon

Nakon slavnih pa neslavnih vremena, Nokia danas živi jedan novi život. Riječ je o telefonima iza kojih stoji tvrtka HMD Global, no ime je ono što svi pamtimo iz zlatnih vremena Nokije. Danas je Nokia igrač, ili, bolje rečeno, izazivač koji ima itekako što ponuditi. Najčešće Nokia briljira u segmentu povoljnih telefona, a upravo takav je i model Nokia 5.3, koji nudi sve ono što očekujemo od jednog telefona, ali uz povoljnu cijenu.


Ako ulazite u kategoriju manje zahtjevnih korisnika, upravo bi Nokia 5.3 mogla biti vaš izbor.

Solidna izrada

Nokia 5.3 izrađena je kompletno od plastike. Osim pod prstima to ćemo primijetiti i po manjoj masi telefona, od 180 grama. U vrijeme kada mnogo telefona tu brojku prelazi kao od šale, tih 180 grama činit će se zaista malo. To je prva prednost plastike kao glavnog materija izrade Nokije 5.3.


Druga, znatno važnija, jest otpornost uređaja na padove. Svi koji su bar jednom imali telefon od stakla, proživjeli su mini srčani napad kada im je ispao iz ruke. Ono iščekivanje dok podignemo telefon i vidimo je li čitav traje kao vječnost. S Nokijom 5.3 tih anksioznih trenutaka bit će kudikamo manje jer je telefon izrađen od plastike, a kao što znamo, plastika je znatno elastičnija od stakla, a time i znatno otpornija na udarce.


Iako to nismo testirali, poslovično za Nokiju, imamo dojam da je i model 5.3 poprilično robustan, što je nekako i zaštitni znak svih pametnih telefona Nokia još od legendarnog 3310. Nadalje, telefon nudi standardnu postavu tipku uz dodatak one za aktivaciju Google asistenta. Možda će nam to jednog dana biti korisno, no za sada nikako nije. Stražnja strana otkriva čak četiri leće kamere, a prednja skriva iznenađujuće kontrastan LCD dijagonale 6,55 inča. Zaslon je rezolucije 1600 x 720 piksela, pa, iako bismo očekivali znatnu pikselizaciju, prikaz je zapravo više no solidan. Gornji dio zaslona ima takozvanu suzu, ili kap, unutar koje je skrivena prednja kamera. Na dnu imamo USB-C priključak kojim punimo bateriju od 4000 mAH, zvučnik i, naravno - priključak za slušalice! Uključivanjem telefona dočekuje nas čisti Android 10 unutar programa Google Android One. Ako niste upućeni, uređaji Android One donose gotovo potpuno čist Andorid bez ikakvih kustomizacija. Osim po toj čistoći iskonskog Androida, Nokia je posebna i po tome što osigurava minimalno dvogodišnje ažuriranje za telefon. Rad na telefonu je brz, fluidan i općenito zadovoljavajući, a u svim tim prilagodbama Androida koje nude drugi proizvođači dobro je nekada vidjeti i kako izgleda čisti OS.
Snaga i kamera

Kako bi Nokia 5.3 radila brzo i fluidno, zadužen je Qualcomm Snapdragon 665 uz Ardeno 610 grafiku. Tandem procesoru su i 4 GB radne memorije i 64 GB memorije za pohranu, koja je, na sreću, proširiva. Uza sve kvalitete koje Nokia 5.3 pruža, valja istaknuti i kamere. Stražnja kamera dolazi u formaciji 13 MP, f/1.8 (širokokutna), PDAF 5 MP, 13mm (ultraširokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubina), a premda je znatno slabija od one koju susrećemo na flagship uređajima, korisna je u svakodnevnoj uporabi, ako, naravno, od nje puno ne očekujete. Ista je priča i s kamerom sprijeda. Dakle, nekakav prosjek koji će zadovoljiti manje zahtjevne koji povremeno fotografiraju. Zgodno je, što unatoč tomu na raspolaganju imamo brojne mogućnosti, od širokog kuta do makrosnimanja. Za kraj ostaje nam cijena. Ona za Nokiju 5.3 iznosi samo 1600 kuna. To je zaista povoljno i ako tražite dobar telefon za taj iznos, neka Nokia 5.3 uđe u vaš uži izbor.
Marin Režić
Ako niste upućeni, uređaji Android One donose gotovo potpuno čist Andorid, bez ikakvih kustomizacija
Telefon nudi standardnu postavu tipku uz dodatak one za aktivaciju Google asistenta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike