Sport
NOGOMETNA LIGA NACIJA

Vatreni opet nisu bili loši, ali bodove odnijela Francuska
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Još jednom je Hrvatskoj pripao dobar dojam, ali Francuskoj pobjeda

Ne ide nam nikako protiv tih Fracuza. Što god pokušali konačni ishod bude isti - izgubimo. Ni u sinoćnjem susretu u Maksimiru hrvatska nogometna reprezentacija nije bila nadigrana od svjetskih prvaka, ali je još jednom pognute glave napustila travnjak.


Opet se pokazala točnom tvrdnja koju je naš izbornik Zlatko Dalić izrekao u najavi utakmice. Ti igraš, a Francuzi zabijaju. Ovaj put je Dalić pokušao s drugačijim planom igre koji je trebao biti nešto oprezniji u početku ali brzo smo primili pogodak, a to je nešto najgore što jednoj momčadi može dogoditi protiv Francuske jer joj otvara mogućnost igre koju najviše voli - tranzicijsku igru. Ostao je dojam kako je Dalić kiksao u izboru početne postave jer ostalo je nejasno što je želio postići s Pašalićem. No, iluzorno je pričati o jednoj odluci kada igraš protiv Francuza koji imaju odgovor na baš sve. Ostao je dojam kako igraju koliko im treba. Kada malo zagusti stisnu gas i zabiju. No, oni nam nisu mjerilo, puno je važnije što se na obzoru Hrvatskoj pojavljuju nove snage poput Vlašića ili Brekala. Ostaje samo vječno pitanje što ćemo bez Modrića. On je opet bio kralj sredine terena bez obzira na sve te francuske zvijezde. Nitko mu ništa nije mogao. Vukao je Hrvatsku, ali za pobijediti svjetske nogometne prvake trebalo nam je više "Modrića".

Plan rano pao u vodu


Plan koji je imao naš izbornik Zlatko Dalić koji je sadržavao konzervatiniji pristup na početku utakmice raspao se vrlo brzo. Još se igra nije ni rasplamsala, a Francuka je došla u vodstvo. Igrala se osma minuta kada Griezmann kaznio prvu malu neodlučnost u obrani naše reprezentacije i sa desetak metara doslovce zakucao loptu od grede u mrežu. U tim početnim minuatama utakmice pokazalo se kako Francuzi uopće nemaju problem kada im se suparnik pokuša zatvoriti i eliminirati njihovo najjače oružje - tranziciju. Ma oni su prvaci svijeta i tako se ponašaju, a mi kao doprvaci istog tog svijeta izgleadli smo tri svjetlosne godine daleko od njih. Samo nekoliko minuta kasnije Hrvatska je mogla doći i u veći zaostatak da Mbappe nije promašio nešto što inače zabija zatvorenih očiju. Martial je probio desnu stranu naše obrane i onda odličnom povratnom loptom poslužio Mbappea koji je bio na 5-6 metara ispred praznih vrtata ali je uspio promašiti. No, postoje i drugi izbori kao što je taktika i formacija, a naš izbornik Zlatko Dalić se u tome nije proslavio te večeri. Izgubio je dvije utakmioce od Francuske u kojima je želio igrati i u kojima je Hrvatska ostavila solidan dojam, ali je poražena pa se okrenuo drugim rješenjima koja se nisu pokazala korisnima.

Hrvatska je u prvom dijelu najbolje izgledala kada je željela napadati. I kroz takvu igru došla je jedina prava prilika za izjednačenje. U 30. minuti Perišić je odlično pronašao Pašalića u kaznenom prostoru, bila je to čista prilika za pogodak, ali je Lloris odlično intervenirao i spriječio Pašalića egzekuciji sa 6-7 metara. Općenito, u prvom dijelu susreta plan igre koji je zamislio Dalić nije baš upalio, iako nije za to kriv naš izbornik ili momčad već čisto snaga suparnika. Francuska je jednostavno bolja, jer francuski izbornik Didier Dechapms nema problema kada treba popuniti neku poziciju može kombinirati kako želi i neće izgubiti na kvalitezti i to je ogromna razlika između Hrvatske i Francuske kada je u pitanju izbor igrača. Zto se Francuska sposbna prigaloditi svakom izazovu koji joj se nametne. Međutim, svaka momčad, pa i najbolja zna se "saviti" ako ju je dobro stisne, a Hrvatska je u prvih 45 minuta to znala napraviti, ali nije bila do kraja odlučna pa je zato na odmor otišla s pogotkom minusa.

Mbappe presudio

Odmah na početku drugog dijela naš izbornik bio je prisiljen na zamjene čime je sam potvrdio kako je izbor početne postave bio pogrešan. Prije svega se to odnosilo na postavljanje Pašalića umjesto nekog pravog krilnog igrača. I zato je na kon 45 minuta Brekalo zamijenio Pašalića, a Kovačić Badelja. Te zamijene su Hrvatskoj su donijele novu energiju pa je zavladala terenom u početku drugog poluvremena. Bilo je i nekih obećavajućih situacija, ali urdarci Perišića i Modrića nisu pronašli cilj. Rizik se isplatio u 64. minuti. Modrić je vratio jednu tešku loptu u sredinu koju je Brekalo vratio do Vlašića koji je majstorski vanjski dijelom kopačke sa 15-tak metara pogodio desni kut nepomičnog Llorisa. Općenito, drugi dio susreta Hrvatska je bila daleko bolja i opasnija. U tom razdoblju mirisalo je na preokret, ali se dogodilo suprotno. Loš rasplet za Hrvatsku najavila je situacija iz 75. minute kada je Livaković morao spašavati ispred Pogbe koji je pucao s pet metara, ali četoiri minute kasnije ni naš vratar više nije mogao pomoći. Pogba je točnom dijagonalom pronašao Dignea koji je "isprve" poslao loptu u sredinu gdje je našoj obrani pobjegao Mbappe i iz blizine svladao Livakovića. Iako je malo vremena otalo do kraja susreta Hrvatska je pokušavala na sve načine izbjeći poraz. Bilo je i situacija koje su mirisale na izjednačenje, ali je udarce Bradarića i Kramarića Lloris uspio zaustaviti pa je Hrvatska morala priznati još jedan poraz od Francuske.

Dalibor Keler
 
ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 7200. Sudac: Bjron Kuipers (Nizozemska) - 6. Strijelci: 0:1 Griezmann (8), 1:1 Vlašić (64), 1:2 Mbappe (79). Žuti kartoni: Vlašić, Uremović, Lovren (Hrvatska), Digne (Francuska), Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: KYLAN MBAPPE (FRANCUSKA)

HRVATSKA 1 (0)

Livaković 6,5, Uremović 5,5, Lovren 6, Vida 5,5, Barišić 6, Modrić 6,5, Badelj 5,5 (od 46. Kovačić 6), Perišić 6,5 (od 78. Bradarić -), Vlašić 6,5 (od 79. Kramarić -), Pašalić 5,5 (od 46. Brekalo 6,5), Petković 6 (od 60. Budimir 6).

FRANCUSKA 2 (1)

Lloris 6,5, Mendy 6,5, Varane 6, Lenglet 6,5, Digne 6,5 (od 83. Hernendez -), Tolisso 6 (od 63. Camavinga 6), Nzonzi 6, Rabiot 6 (od 74. Pogba 6,5), Griezmann 6,5 (od 83. Giroud -), Mbappe 6,5, Martial 6 (od 63. Coman 6).
0:1
Obrana Hrvatske nije baš bila odlučna, lopta je došla do Griezmanna koji ju je sa desetak metara zakucao od grede u mrežu
1:1
Fina je to bila akcija Hrvatske koju je inicirao Modrić, nastavio Brekalo, a odličnim udarecm u desni kut ju je završio Vlašić
1:2
Digne je ubacio s lijevog krila, a Mbappe je u sredini to spremno dočekao i svladao Livakovića
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike