Crna kronika
NESREĆA NA RADU U VARDARCU

Radnik je teško ozlijeđen, pao je s visine na glavu
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Osječko-baranjska županija treća je po broju ozljeda na radu 2019. u Hrvatskoj, njih 1455

Teško je ozlijeđen radnik koji je stradao u utorak, nešto prije 9 sati, u Vardarcu. Kako neslužbeno doznajemo, radnik je radio na visini te je u jednom trenutku izgubio ravnotežu i pao na glavu na beton. U pomoć pri njegovom spuštanju do liječnika pozvani su osječki vatrogasci. Dojavu su dobili u 8.55 sati te je šest vatrogasaca odjurilo vozilom u Vardarac.


- Dolaskom na mjesto intervencije na nogometnom igralištu vidjeli smo da je ekipa Hitne medicinske pomoći unesrećenog već stavila na nosila. Postavili smo ljestve, nosila smo vezali užetom i spustili osobu niz ljestve do djelatnika Hitne pomoći - doznajemo iz Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek. Unesrećeni radnik odmah je prevezen u bolnicu. Intervencija vatrogasaca dovršena je u 9.36 sati.


Osječko-baranjska županija bila je na trećem mjestu prema broju ozljeda na radu 2019. godine u Hrvatskoj s 1455 ozljeda. Od ukupnog broja prijavljenih ozljeda najveći broj ozljeda dogodio se u prerađivačkoj industriji, ali najveća stopa ozljeda na 1000 zaposlenih je u djelatnosti opskrba vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te sanacije okoliša.


U nesreći na radu stradao je i S.B. iz Darde, a Općinski sud Osijek donio je prije nekoliko dana nepravomoćnu presudu kojom mu Hrvatske šume moraju platiti nešto malo manje od 155 tisuća kuna odštete, sa zateznim kamatama te 27.500 kuna troškova parničnog postupka. S.T. je 24. kolovoza 2015., dok je mačetom sjekao i uklanjao nekontrolirano izrasle grane na području Šumarije Darda, udarila grana u desno oko i teško ga ozlijedila. Nakon toga završio je u bolnici, poslije je i više puta hospitaliziran, a kao posljedica nesreće trajno mu je oštećen vid. Uz to, zbog svega pretrpljenog, završio je i na liječenju kod psihijatra.


Ocjena suda je da je radnik pravilno obavljao svoj posao i ničim nije pridonio nastanku ozljede.
Visinu neimovinske štete sud je utvrdio na temelju provedenog liječničkom vještačenju kojim je utvrđeno da je Darđanin zadobio u nesreći tešku ozljedu desnog oka uz razvoj upale srednje očne ovojnice, traumatske katarakte i traumatskog sekundarnog glaukoma te unatoč provedenom suvremenom adekvatnom konzervativnom i kirurškom liječenju ostalo je oštećenje funkcije oka. Za pretrpljene fizičke bolove Hrvatske šume moraju mu platiti 41.515 kuna, zbog pretrpljenog straha 82.830 kuna, za pretrpljene duševne boli zbog umanjenja životnje i radne aktivnosti 16.500 kuna, a zbog naruženosti lakog stupnja 6425 kuna.


Sandra Lacić
PROŠLE GODINE POGINULO 19 OSOBA
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine pri nesrećama na radu poginulo je 19 osoba, dok je još 18.119 radnika lakše ili teže ozlijeđeno. Na mjestu rada dogodilo se 15.079 ili 83,13 posto ozljeda, a na putu 3059 ozljeda ili 16,87 posto.

Od ukupnog broja prijavljenih ozljeda najveći broj ozljeda, njih 4386, dogodilo se u Gradu Zagrebu, ali najveća stopa ozljeda na 1000 zaposlenih bila je lani u Požeško-slavonskoj županiji, i iznosi 20,96. Najveći broj nastradalih, 4086, dolazi iz prerađivačke industrije, dok je na poslu ozlijeđeno i 2510 djelatnika u trgovinama na malo i veliko. Zabilježeno je i 1830 ozljeda na radu u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

Najčitanije iz rubrike