Novosti
KORONAREDARI

"Zašto se kažnjava ugostitelj, a ne gost koji krši mjere?"
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Ugostitelji će se pridržavati svih epidemioloških mjera, među kojima je od početka tjedna obvezno nošenje maski uz zaposlene i za goste, osim kada konzumiraju hranu i pića u ugostiteljskim objektima, poruke su koje dolaze iz Nacionalne udruge ugostitelja. No, oko uvođenja tzv. koronaredara, još uvijek postoje određene nedoumice na koje, kako nam kažu osječki ugostitelji, još uvijek očekuju odgovore nadležnih službi. Hoće li koronaredar imati odgovarajuću oznaku, je li on potreban u malim kvartovskim kafićima koji i nemaju prostornog kapaciteta primiti 50 gostiju te kako postupiti s gostima koji ne budu htjeli poslušati redara? To su otvorena pitanja na koje ugostiteljima lokalni, Županijski i Gradski stožer, nisu još mogli odgovoriti.


Tek podsjetnik, koronaredari jedna su od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata, a njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a. Dakle, da gosti nose (pravilno) maske i da se drže na odstojanju. Ovu mjeru u Nacionanom stožeru civilne zaštite drže sukladnom epidemiološkim mjerama zaštite te da kazne nisu cilj, nego potaknuti građane da se i u ovakvim situacijama ponašaju odgovorno jedni prema drugima.
Ipak, pita se jedan od vlasnika kafića u osječkom središtu, zašto će kažnjavati njih, a ne gosta koji možda i namjerno krši tu mjeru? To je pitanje na koje traže odgovor. D.Ku.
SVA OKUPLJANJA
Koronaredari nisu vezani samo uz ugostiteljstvo, oni moraju biti i na svim okupljanjima koji imaju više od 50 sudionika. Tada na svakih 50 gostiju treba biti po jedan redar. Za organizaciju okupljanja u skladu s mjerama odgovoran je organizator, a za provedbu uputa zaduženi su koronaredari koje su dužni educirati i opremiti organizatori skupa.
Možda ste propustili...

IZBORNA ŠUTNJA SRIJEDE U 19 SATI

GONG prijavio DIP-u kršenje izborne šutnje

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

PETA IZBORNA JEDINICA OSTALA UTVRDA HDZ-A

VSŽ će u novom sazivu Sabora imati 7 zastupnika

Najčitanije iz rubrike