Regija
OPG LUCIĆ SPREMAN ZA DAN SVIH SVETIH

Cvjetna rapsodija od
čak 6500 krizantema
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Proizvode multiflore - sitnocvjetne i grandiflore - krupnocvjetne krizanteme, koje se mora zamračivati da bi mogle procvjetati
ŽUPANJA - Supružnici Jasna i Ivo Lucić iz Županje i ove su godine, pripremajući se za blagdan Svih svetih, proizveli 6500 krizantema u lončanicama, različitih boja i oblika. Krizanteme su simbol vječnog života, ali i njegove prolaznosti, dijelom i zbog toga što su rijetko cvijeće koje cvjeta na pragu zime.Proizvodnja krizantema vrlo je zahtjevna, a kreće već početkom lipnja. Posao je to koji traži puno truda, rada, vremena i odricanja. Lucići pomno prate njihov razvoj. Krizentemi ne odgovaraju vruća ljeta, i što su temperature više, ona sporije raste.

Hit žute i bijele
- Potrebno je puno zalijevanja i prihrane. Moramo je redovito osvježavati da bi joj ugodili. Vrlo je osjetljiva na razne bolesti, stalno treba pratiti situaciju i adekvatno je tretirati. I do samog se kraja, sve dok ne procvjeta, ne zna kakva će biti. Jako je vezana za lukse i ako nema dovoljno svjetlosti u vrijeme kada treba otvarati cvijet, to je također usporava – govori Jasna.

Krizanteme uzgajaju u plasteniku i na otvorenom, a proizvode multiflore - sitnocvjetne i grandiflore - krupnocvjetne krizanteme koje su zahtjevnije i u određenom periodu mora ih se zamračivati.

- Grandiflorama se moraju navlačiti crne folije, smanjiti svjetlost i skratiti joj dan da bi stvorila pup i procvjetala – otkriva nam. Ona se također i pincira, odnosno moraju se skinuti se svi bočni izdanci na jednoj grani kako bi se dobio jedan cvijet. To je vrlo "pipkav" posao koji zahtijeva puno truda, rada i vremena kako bi se dobilo osam do 12 krupnih loptastih cvjetova u jednoj posudi.

Najtraženije su žute i bijele krizanteme, koje su i najzastupljenije u ukupnoj proizvodnji, sa čak 70 posto, a ostale su ružičaste, crvene, ljubičaste, narančaste…I sve one pronađu put do zadovoljnih kupaca.

Lucići već godinama uspješno surađuju s jednim poznatim trgovačkim lancem. Nemaju fiksni ugovor, rade na način da pregledaju robu i ako udovoljava njihovim kriterijima kvalitete, otkupljuju je. Ondje plasiraju veći dio proizvodnje, ostalo prodaju malim kupcima na tržnici i na kućnome pragu.

Nagodinu skuplje?
I jučer su se posjetitelji na županjskoj tržnici uvjerili u bogatu i kvalitetnu ponudu njihovih krizantema, uzgojenih u posljednja četiri mjeseca s mnogo strpljenja i ljubavi. Cijene se nisu mijenjale, i dalje se kreću od 20 do 35 kuna, ovisno o veličini i o sorti, ali nagodinu će, napominje Jasna, zasigurno rasti, možda ne multiflora, ali grandiflora sigurno

- Podliježemo zakonima EU-a prema kojima se od sljedeće proizvodne godine krizantema više neće smjeti razmnožavati. Isključivo ćemo morati uzimati matičnu biljku, što će se redovno kontrolirati. Genetičari su je zaštitili i strogo će biti zabranjeno razmnožavanje, što će se u konačnici zasigurno odraziti i na troškove proizvodnje - zaključuje.

Iako je kod nas uvriježeno mišljenje da je krizantema biljka žalosti i da ju ljudi odnose samo na grobove svojih najmilijih, taj se trend, primjećuje Jasna, ipak pomalo mijenja. Sve više građana kupuje krizanteme za dvorišta, postavljaju ih kod ulaza u kuće ili rezane u vaze, jer su, napominje, odlična dekoracija za svaki prostor. Takva je praksa i u europskim zemljama. U Kini je, primjerice, krizantema cvijet radosti i ljubavi i neizostavna je na svadbenim svečanostima.

Inače, Lucići se proizvodnjom cvijeća bave već više od tri desetljeća, a tijekom godine u ponudi imaju velik asortiman proljetnica, ljetnica, trajnica... Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji, akumuliranom znanju i iskustvu, prezentiraju florikulturu na visokoj razini.

Prema podatcima HGK-a, vrijednost proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja u Hrvatskoj čini tek 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u EU-u. Proizvodnja na tristotinjak hektara nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na uvoz.

U povodu blagdana Svih svetih uvoz cvijeća u listopadu poraste u prosjeku za 50-ak tona, a većina tog rasta otpada na krizanteme.

Marija Lešić Omerović
40.000 MAĆUHICA, 6500 BOŽIĆNIH ZVIJEZDA
Prihodima od prodaje krizantema Lucići će pokriti troškove proljetne proizvodnje cvijeća. A ove će godine iz njihovih plastenika izaći čak 6500 klasičnih božićnih zvijezda i 100 zvijezda stablašica. Trenutačno su u fazi kada počinju lagano dobivati crvene cvjetove i intenzivno se griju. Do Božića će zvijezda biti u punom cvatu, njezina brakteja će biti potpuno otvorena i jarko crvene boje. U ponudi trenutačno imaju i razne maćuhice. Godišnje ih proizvedu i do 40.000. Većinu prodaju na veliko, za uređenje cvjetnih gredica na javnim površinama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike