Mozaik
MEĐUNARODNI FESTIVAL DANI MILKA KELEMENA

Jazz koncert: Dedić, Ružić
i Končar oduševili publiku
Objavljeno 14. listopada, 2020.

Jedno od najljepših događanja Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena bio je koncert pod nazivom Kelemen i jazz održan u utorak u posebno uređenoj i osvijetljenoj dvorani Hrvatskoga doma. Nastupili su ugledni glazbenici, violinist Goran Končar i pijanisti Matija Dedić i Zvjezdan Ružić. Budući da je upravo toga dana u Slatini preminuo akademski slikar Dragan Milošević, dugogodišnji pratitelj i suradnik Festivala Dani Milka Kelemena, Festivalski odbor odlučio je taj koncert posvetiti upravo njemu.

Končar na početku je koncerta izveo improvizacije na dvije Kelemenove skladbe iz 1957., "Muzika za violinu solo" i "Priprema za 1. koncert", zatim je Ružić izveo dvije svoje skladbe, "Ikebanu" i "Amundance & Peace", a Dedić počastio je slatinsku publiku skladbama "Za Milka" i "Slatina u srcu", pripremljenim improvizacijama nadahnutim Kelemenovom atonalnom glazbom. Dedić i Ružić potom su zajedno na dva pijanina izveli prvo Dedićevu skladbu "Delightful", a zatim i Ružićevu "Family". Uslijedio je vrhunac ove izuzetne glazbene večeri, "Improvizacija na temu" iz koncerta za violinu Milka Kelemena iz 1953.

Glazbenici su kratkim obraćanjima slatinskoj publici približili izvedene skladbe. Tako je Končar opisao svoj susret s Kelemenom u Njemačkoj, kamo je poznati skladatelj nakon Festivala u Slatini 2003. pozvao violinskog virtuoza da na koncertu odsvira samo jednu skladbu za violinu solo. Te godine Kelemen je napisao skladbu "Incanto" za violinu solo, pa je Končar pretpostavio da će izvesti tu kompoziciju. No, veliki Kelemen tražio je da izvede kompoziciju koju je napisao 1957., u kombinaciji s efektima iz nekih drugih kompozicija i nekoliko tema iz kompozicije Incanto. Tada je prvi put u svojoj glazbi koristio elemente jazza. Tražio je da Končar svojom violinom dočara osjećaj osamljenosti, koju je smatrao izolacijom zbog onemogućene komunikacije. Dao je izraditi papirnate maske za sve posjetitelje koncerta kako bi oni što bolje doživjeli taj osjećaj osamljenosti, i tako je 2003. imao publiku s maskama, kao i na Danima Milka Kelemena 2020., samo su te maske imale drugu funkciju. Tu osamljenost Končar je i u Slatini dočarao elementima izvedene glazbe. Pijanist Ružić opisao je svoju skladbu "Ikebana" kao sjećanje na djetinjstvo u prelijepom opatijskom kraju i na oduvijek svestrano kreativnog brata Vedrana, s kojim je izrađivao i prodavao ikebane u vrijeme adventa. Ružić je pojasnio i nadahnuće za skladbu "Abundance & Peace", misleći na unutarnje, duševno bogatstvo, koje je svima mnogo potrebnije od materijalnog. Dedić je izrazio zadovoljstvo što je prvi put u Slatini i što ima čast svirati na tako ozbiljnoj i uglednoj manifestaciji kao što je Festival Dani Milka Kelemena te zahvalio Brzici i Končaru što su mu to svojim pozivom omogućili. Premda je naglasio da svira na pijaninu samo za Brzicu, za Slatinu i za Milka Kelemena, a sljedeći put svirat će na velikom klaviru, nakon koncerta bio je oduševljen instrumentima i dvoranom, ali i cjelokupnim ozračjem iznimne glazbene večeri, usporedivši slatinski koncert s nastupima u velikim svjetskim dvoranama.

Predstavnici gradske vlasti u Slatini redovito prate manifestacije organizirane u okviru Dana Milka Kelemena, tako su i na ovom koncertu bili gradonačelnik Denis Ostrošić, predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić. Doista je prava šteta što zbog aktualne situacije nije bilo moguće da više od 50 posjetitelja uživa u tom izuzetnom glazbenom događaju. Mali nadomjestak tomu bio je prijenos uživo na Facebooku i YouTubeu, koji je omogućila TZ Slatine.

Petar Žarković
Glazbenici su kratkim obraćanjima slatinskoj publici približili izvedene skladbe
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike