Osijek
COVID-19 I NA SVEUČILIŠTU

Pojedini osječki fakulteti nastavu imaju isključivo online
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Na EFOS-u zaraženo dvoje djelatnika, a osmero ih je u samoizolaciji, zbog čega je nastava isključivo online

Dva tjedna nakon što je počela nova akademska godina te nakon što su doneseni modeli nastave, neki su fakulteti Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku ipak morali u cijelosti prijeći na online nastavu zbog trenutačne epidemiološke situacije. Iako se većina već ranije odlučila za mješoviti model koji podrazumijeva kombinaciju nastave uživo i na daljinu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije nastava će se ponegdje, bar u sljedeća dva tjedna, odvijati isključivo online.

Proboj virusa

Jedan od fakulteta na kojem je tomu tako i Ekonomski je fakultet koji je svoje studente početkom tjedna obavijestio da će se kompletna nastava u razdoblju od 12. do 23. listopada održavati na daljinu, odnosno na online platformama koje koriste. Kako nam objašnjava dekan prof. dr. sc. Boris Crnković, ovisno o razvoju epidemiološke situacije po isteku ta dva tjedna donijet će odluku o nastavku održavanja nastave. Zaraženo je, kaže, dvoje djelatnika, dok ih je osmero u samoizolaciji, a s obzirom na velik broj studenata koji studiraju na tom fakultetu, za sada nema informacije o tome koliko ih je eventualno pozitivno na koronavirus. Kako neslužbeno doznajemo, virus se probio i na Odjel za fiziku, koji zgradu dijeli s Odjelom za matematiku, gdje je situacija za sada povoljna, potvrđuje nam pročelnik prof. dr. sc. Kristian Sabo, i dodaje kako su nastavu organizirali prema dva modela. "Model 1 je zapravo hibridni model koji podrazumijeva da se određen broj studenata, ovisno o kapacitetu dvorane, nalazi na odjelu, dok dio studenata nastavu prati na daljinu u realnom vremenu putem Microsoft Teamsa. S druge strane Model 2 je potpuna nastava na daljinu, a on se u pravilu primjenjuje kod predmeta u kojima se obično koriste slajdovi ili podjela ekrana.

Neovisno o modelu, videosnimke nastave bit će dostupne svim studentima, čime će im biti omogućeno praćenje nastave na daljinu. Istovremeno, neovisno o modelu, svim se studentima omogućava klasično kontaktno praćenje dijela nastave, bilo kroz kontaktno sudjelovanje na nastavi u Modelu 1, ili kroz kontaktne konzultacije u Modelu 2. Time se omogućava fleksibilan izbor za svakog studenta. Studentima koji prate nastavu na daljinu omogućit će se fleksibilna dvosmjerna komunikacija s predavačem. Smatramo da je izuzetno važno studentima prve godine preddiplomskog studija omogućiti sudjelovanje u klasičnoj kontaktnoj nastavi na odjelu. Zbog toga će za njih gotovo sva nastava biti provedena primjenom Modela 1. Što se tiče epidemiološke situacije na našem odjelu, za sada mi nije poznato da je itko od studenata i djelatnika zaražen", kaže prof. dr. sc. Sabo, i dodaje kako, unatoč tome što zgradu dijele s Odjelom za fiziku, ne nailaze na veće organizacijske poteškoće.

U skladu s prilikama
Slična je situacija, bar kada su epidemiološke prilike u pitanju, i na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu u Osijeku, kaže dekan prof. dr. sc. Damir Varevac, i ističe kako su se zbog svega odlučili na veliko ulaganje kako bi svim studentima omogućili praćenje nastave u realnom vremenu. "Nama se povremeno javljaju studenti koji su ili u samoizolaciji, što je češći slučaj, ili su pak oboljeli od koronavirusa, pri čemu primjećujemo da su vrlo savjesni i odgovorni te uredno prijavljuju svoje stanje nastavnicima. Nastavnici su, s druge strane, dobili uputu da te izostanke koji nastanu u vrijeme službeno određene samoizolacije uzmu u obzir, što za sada funkcionira jako dobro i zadovoljni smo što je takvih slučajeva relativno malo. Što se tiče nastave, studenti se evidentiraju prilikom ulaska u zgradu fakulteta i predavaonicu kako bismo u svakom trenutku mogli znati gdje su se nalazili. Također, svi nose maske, i studenti i profesori, i nenastavno osoblje, pa za sada nije bilo nikakvog otpora i protivljenja toj odluci. Onim studentima koji su u samoizolaciji omogućeno je praćenje nastave na daljinu, odnosno oni su fizički kod kuće, ali putem snimki, odnosno prijenosa uživo, također mogu pratiti predavanja. Međutim, još uvijek nisu u svim predavaonicama osposobljeni prijenosi uživo, s obzirom na to da se radi o velikom izdatku od 100.000 kuna za opremanje učionica. Ipak, osigurali smo sredstva i planiramo do kraja ovoga mjeseca pripremiti sve predavaonice u kojima se odvija kombinirana nastava. Smatramo da je ovakvo ulaganje nužno, s obzirom na trenutačnu, a možda i nepovoljniju epidemiološku situaciju, a želja nam je da, ako se ovakav način praćenja predavanja pokaže dobrim, s takvom praksom nastavimo i u budućnosti za poneka predavanja", zaključuje prof. dr. sc. Varevac.

Ema Nenadić
Lidija Filakov Martinov

zamjenica rukovoditeljice PJ Prehrana studenata

U KANTINAMA I RESTORANIMA STUDENTSKOG CENTRA UVODE REDARE

S obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju posebna pravila vrijede i u prostorima za prehranu Studentskog centra, potvrđuje nam Lidija Filakov Martinov, zamjenica rukovoditeljice PJ Prehrana studenata, i dodaje kako zbog svega uvode novu mjeru kojom će dodatno osigurati provođenje svih odluka Nacionalnog stožera. “Imat ćemo i redare na ulazu koji će opominjati studente na obvezno nošenje maski u restoranima i kantinama. Dakle, za sve koji ulaze maske su obvezne dok stoje u redu i čekaju na posluživanje, odnosno korisnici ih smiju skinuti tek za vrijeme konzumacije hrane i pića. Nakon toga ponovno su ih dužni staviti sve do izlaska iz objekta. O provedbi ove mjere brinut će “na terenu” redari koji će ondje stajati. Već od ranije prilagodili smo se mjerama obvezne distance i razmaka, što znači da smo malo prorijedili stolove u restoranima, zbog čega u prostoru može biti manji broj studenata. Također, postavili smo dezinfekcijske barijere za noge na ulazima, uz obveznu dezinfekciju ruku, a sve osoblje nosi zaštitne maske. Pri tome apeliramo na studente i ovim putem da se odgovorno ponašaju i vode računa o svim propisanim mjerama kako bi zaštitili ne samo sebe, nego i druge. Napominjem kako svi naši restorani i kantine rade normalno, prema ranije utvrđenom radnom vremenu, o kojem se više može saznati i na našim mrežnim stranicama, ali ipak prema prilagođenim uvjetima”, ističe Filakov Martinov. Naglašava kako je ipak osjetan manji broj studenata na početku ove akademske godine, ali kako su, unatoč svemu, tu za sve one kojima su potrebni.
Na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu odlučili su omogućiti prijenose svih predavanja uživo
studenti
POKAZUJU VISOKU RAZINU ODGOVORNOSTI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike