Osijek
PROJEKT CRVENOG KRIŽA

SOS i PSP telefon za pomoć
starijima i teško pokretnima
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Od 1. listopada Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek počelo je provedbu projekta “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva”. Riječ je o programu s pomoću kojeg je uspostavljen SOS telefon za pomoć starijima, teško pokretnima, kroničnim bolesnicima i ostalima o kojima se nema tko skrbiti i tko im ne može donijeti namirnice, lijekove, kućne potrepštine, odnosno odvesti ih liječniku. Usto, omogućen je PSP telefon za psihosocijalnu podršku. Projekt je, kaže ravnatelj osječkog Crvenog križa Denisa Ćosić, nastao na temelju iskustva tijekom proljetnog lockdowna kad je ukupno zabilježeno 319 istovjetnih intervencija za 404 korisnika.

- Nakon što nam je odobren trogodišnji program u iznosu od 150.000 kuna godišnje, odlučili smo se za provedbu programa koji će provoditi volonteri u svojim četvrtima - objašnjava Ćosić.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio koordinator projekta Vedran Radanović, to znači da će volonter koji živi u određenoj četvrti biti zadužen za korisnike koji također ondje žive. Korisnici koji pripadaju navedenim kategorijama mogu nazvati na SOS telefon 099/4899-744 ponedjeljkom i utorkom od 8 do 11 sati, a četvrtkom i petkom volonteri će izlaziti na teren. Radanović objašnjava da su u Osijeku i prigradskim naseljima omogućene sve navedene usluge, no u općinama Ernestinovo, Šodolovci i Vladislavci za sada je omogućen samo prijevoz liječniku. Ipak, kako se i s tih područja volonteri javljaju za pomoć, moguće je da u dogledno vrijeme i ondje budu omogućene sve usluge.

- Oni koji trebaju prijevoz liječniku, trebaju se za to javiti bar dva tjedna prije kako bismo se mogli organizirati - dodao je Radanović.

Koordinatorica projekta Iva Vrebac objasnila je da je GD Crvenog križa Osijek ponudilo online obrazac kao mogućnost prijave za volontiranje. Edukacija je, kaže Vrebac, nužna i o odlasku u kupnju uz određene epidemiološke mjere te poziva sve zainteresirane da se jave ili ondje ili na profil GD Crvenoga križa na Facebooku ili Instagramu. Pojašnjava kako se volonteri ne moraju nužno javiti za sve aktivnosti, nego za one u kojima žele sudjelovati.

- U pružanje psihosocijalne podrške uključili su se volonteri educirani o tome u vrijeme proljetnog “lockdowna”. Bilo ih je 14, a zbog ograničenog radnoga vremena PSP telefona, srijedom od 12 do 15 sati, sad nas je ondje troje - kaže Vrebac.
M. Mihelić
Ponedjeljkom i utorkom otvoren je SOS telefon 099/4899744, a srijedom od 12 do 15 sati PSP telefon
60

volontera trenutno je zainteresirano za pomoć u ovome projektu, bilo na SOS telefonu, u obilasku bilo na PSP telefonu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike