Dome slatki dome
SOBNE BILJKE

Vrijeme je za vraćanje u zatvoreno
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Vrijeme je za vraćanje sobnog bilja u zatvorene prostore i pripremu za jesen i zimu. Glavni kriterij je temperatura – kada se ona spusti ispod 10 ºC, to je znak da je potrebno biljke vratiti u interijer. Naročito se to odnosi na one vrste koje teže podnose niske temperature. Vodite računa i o noćnim, a ne samo dnevnim temperaturama, koje mogu zavarati jer su znatno više od noćnih.


Prije nego što ih unesete u kuću, biljke je potrebno pregledati i očistiti od žutih i suhih listova i eventualnih nametnika te vidjeti postoji li potreba da se presade. Ostavite biljke u kadi ili umivaoniku da im se listovi osuše, a možete ih prebrisati i mekom krpom. Bilo bi dobro prije stalne pozicije staviti ih pokraj prozora, odnosno izvora prirodne svjetlosti, kako bi se lakše pripremile na promjenu. Tako ćete ih pripremiti za dane u kojima neće biti toliko puno sunca i svjetlosti.


U jesen se ne preporučuje presađivanje ako to nije nužno – u slučajevima izbijanja žilica iz posude, pa biljka treba veći prostor ili naglo povećanje volumena biljke, pa se ona mora podijeliti u dvije ili više posuda. U svim ostalim slučajevima presađivanje odgodite do proljeća. Isto vrijedi i za prihranjivanje. Biljke su u jesen i zimu načelno u fazi mirovanja pa nema potrebe za prihranjivanjem. Biljci je potrebno manje vode nego u ljetnim mjesecima. Budite umjereni u količini vode te ju zalijevajte u jutarnjim satima vodom sobne temperature. Je li biljci potrebno zalijevanje, provjerit ćete opipavanjem supstrata koji ne bi trebao biti suh. Osigurajte da zrak u prostoriji odnosno u blizini bilja tijekom sezone grijanja bude dovoljno vlažan – možete u blizini biljke postaviti posudu s vodom. J.Kn.
Kada se temperatura spusti ispod 10 ºC, to je znak da je potrebno biljke vratiti u interijer
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana