Dome slatki dome

Garažna vrata kao nova i bez pojave korozije
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Vlaga je neprijatelj metala, a uz dugotrajnu izloženost i vrata mogu stradati

Garažnim vratima često želimo posebno istaknuti izgled kuće, a dizajnom, bojom i izgledom vrata učiniti baš našu kućom posebnom.


Međutim, čak i najkvalitetnija garažna vrata potrebno je povremeno održavati kako bi se estetska i funkcionalna komponenta vrata zadržala na najvišem nivou. Donosimo vam top-savjete koje nam je tvrtka Hörmann podijelila kako bismo garažna vrata zadržali istima kao prvog dana nakon ugradnje i dugo godina u budućnosti. Jedan od češćih problema na garažnim vratima je pojava korozije. Veliku štetu na vratima naprave i sami vlasnici. U garažu često ulazimo izravno s prometnice unoseći za kišnih dana ili tijekom zime poveću količinu vode u garažu, a koja potom uz toplinu motora i same garaže lagano isparava stvarajući vlažnu atmosferu u garaži. Vlaga je neprijatelj metala, a uz dugotrajnu izloženost i naša vrata, pa i elektromotor, mogu stradati pod njezinim utjecajem. Korozija je svakako očigledan problem.

Kako ćemo to izbjeći? Jednostavno – prozračivanjem! Ako imate prozor u garaži, ostavite ga bar na kipu kako bi vlažni zrak izlazio van, a svježi unutra. Ako nemate prozor, razmislite o ugradnji ventilacijske rešetke. Tom radnjom riješili smo pola problema! Nakon prozračivanja, kojim ćemo se riješiti vlažnog zraka, preostaje nam i briga o vanjskom djelu vrata. Jak vjetar koji nosi pijesak i drugu prljavštinu na našim će vratima ostaviti sitne tragove koji s godinama mogu dovesti do korozije. Stoga, poželjno je s vremena na vrijeme garažna vrata temeljito oprati blagim deterdžentom poput onog za pranje vozila ili sredstva za pranje suđa. Tako ćemo isprati prljavštinu koja se zalijepila za naša vrata te spriječiti njezin daljnji prodor, ali i prodor vode kroz sloj zaštite na vratima.

Nije naodmet nekada pružiti malo njege vratima podmazivanjem nekim od multifunkcionalnih ulja. Bitno je samo odabrati ulje koje nije agresivno prema plastici i drugim elementima. Za gumenu brtvu te plastične elemente preporučljivo je upotrijebiti silikonsko ulje koje pruža savršeno podmazivanje i zaštitu plastike i gume.

Marin Režić
Ugradnja kanalice za odvodnju vode
Kako biste dugoročno spriječili problematiku nastalu utjecajem atmosferilija na svoja garažna vrata, možete dosta toga napraviti i prije, ali i poslije same ugradnje vrata. Jedna od preporuka je ugradnja kanalice za odvodnju vode koja se neće zadržavati u donjoj zoni vrata. Također, nije zgoreg razmisliti i o maloj nadstrešnici koja će spriječiti izravno zakišnjavanje vrata. Poigrajte se s vašim okolišem te s pomoću biljaka koje planirate posaditi oko kuće spriječiti nanose snijega ili snažne udare vjetra. Mogućnosti je puno i uz malo planiranja možete osigurati najbolje uvjete za svoja garažna vrata.
Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike