Kultura
PROMOCIJA STRIP-ALBUMA VINKA BARIĆA

Borac za pravicu, slobodnu ljubav i dobro
Objavljeno 15. listopada, 2020.
Art Club i udruga Hrvatski autorski strip organiziraju promociju strip-album Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka u petak, 16. listopada, u 19 sati u Art Clubu. Svekolikom će puku biti predstavljen nastavak strip-albuma Dogodovštine Baroknog Čovjeka logično nazvan Nove dogodovštine Baroknog čovjeka kojega crta i sam izdaje solinski akademski slikar i strip-crtač Vinko Barić.


Barokni Čovjek je neustrašivi borac protiv natprirodnoga, znanstvenik, humanist, pijanac, razvratnik i kurviš iz 18. stoljeća. Barokni Čovjek svoje avanture redovno započinje iz svog pariškog budoara kada ga netko od njegovih mnogobrojnih baroknih prijatelja pozove u pomoć, a BČ (kako ga svi zovu) ne žaleći puta i vremena što prije kreće u borbu protiv zla i opačina zlikovaca koji prijete uništenjem baroknog svijeta. Vinko Barić nam opisuje ove često prešućene i od šire javnosti skrivene dogodovštine jednog legendarnog borca za pravicu, slobodnu ljubav i sveopće dobro čovječanstva u svojim Epskim junatkjim povijestnim romanima v szlikaman...


Uz prateću izložbu odabranih strip-tabli, sam autor će predstaviti svoj rad na ovom strip-serijalu, a kao sugost pridružit će mu se vinkovački strip-crtač Dubravko Mataković, koji je pisao uvodnik prvog strip-albuma i verziran je upućenik u lik i djelo BČ-a. Promociju će moderirati osječki strip-kritičar i urednik Saša Paprić.


Vinko Barić nađen je u Splitu 1980. kako čita Matkovićeve stripove, kasnije su ga odnijeli u Solin i donijeli još Matkovićevih stripova, pa je i sam počeo crtati svoje. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, osim slikarstva bavi se i ilustracijom, grafičkim dizajnom i autorskim i underground stripom. Vokalne sposobnosti oprobavao u punk-bandu Ilija i Zrno žita, a glasovno je prisutan i u electro-punk bendu Naporno Suicid s kojim je objavio dva CD albuma.

Dubravko Mataković nađen je kod Ivankova 1959. kako crta stripove i urezuje neprimjerene poruke po obližnjem hrašću, kasnije je odnesen u Vinkovce. Diplomirao je 1983. na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Predaje kolegij strip na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Opus suviše opširan za kratko predstavljanje, nakon promocije ispitivat će se poznavanje narečenog, oni s većim brojem netočnih odgovora bit će podvrgnuti norveškom kormilu i "ćebovanju". Djeluje kao MC u VIS Septica pod pseudonimom Govnar Smrti, s kojom je objavio tri CD albuma (obvezno ponoviti naslove albuma). N.Vek.
Možda ste propustili...

MUZEJ SUVREMENE UMJETNOSTI

Izložbe posvećene Kniferu i Vaništi

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike