Novosti
SJEDNICA VLADE

Plenković: Napad na Markovom trgu ima i elemente terorističkog akta
Objavljeno 14. listopada, 2020.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da prema informacijama kojima zasad raspolažu napad na Trgu svetog Marka koji se dogodio u ponedjeljak ima i elemente terorističkog akta.

"Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", naglasio je Plenković na sjednici vlade.

Podsjetio je da smo "neki dan ispred Vlade svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu". Ujedno napadač je pucao i na druga dva  policijska službenika, pucao je i u vladine urede", kazao je Plenković.

Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i on se, kaže, oporavlja.

Premijer ga je jučer zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom posjetio u bolnici.

"Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak", poručio je.

S obzirom da su nakon napada na Markovom trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.

Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je "kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno pa i hrvatskih institucija".

"Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države", dodao je.

Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave. (Hina)

Možda ste propustili...

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om