Regija
INFORMATIČKA ZBRKA U RADU LIJEČNIKA OPĆE MEDICNE

Liječnica se vratila iz mirovine, “kartoni” pacijenata zaključani
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Dr. Željka Perić upozorava na nesuvislosti pravnih zavrzlama u svojem resoru i potrebu da se one riješe

Prije sveprisutne digitalizacije i informatizacije liječnici opće medicine rukom su u kartone svojih pacijenata upisivali sve podatke o posjetima, pregledima, dijagnozama i terapijama, o bolničkim liječenjima, operativnim zahvatima i svemu što se u zdravstvenom smislu događalo s tim ljudima. Kad su liječnici napuštali ambulante zbog preseljenja, specijalizacije ili umirovljenja, svi kartoni ostajali su u ambulantama kako bi liječnici koji dolaze mogli u svakom trenutku vidjeti „povijest bolesti“ svojih novih pacijenata, što im je uvelike olakšavalo njihovo daljnje liječenje.


Mnogi pacijenti (a to smo svi mi) ne znaju da je danas informatizacija, ma koliko dobra donijela, unijela zbrku u neke segmente rada liječnika obiteljske medicine. Jedan od takvih je upravo slučaj s „kartonima“ pacijenata kad liječnik odlazi u mirovinu. Naravno, nema više onih „fizičkih“ kartona na koje su stariji liječnici i stariji pacijenti navikli, skup podataka o svakom pacijentu sada je negdje na serveru i do njega može doći samo vaš liječnik svojom šifrom.


Kako to izgleda u praksi možemo vidjeti iz neugodnog slučaja u ambulanti obiteljske medicine Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije u Zdencima, gdje već desetljećima radi dr. Željka Perić, koja je u toj ambulanti dočekala i vrijeme mirovine, a koju je Udruga pacijenata 2014. godine proglasila najboljom liječnicom u Hrvatskoj.


DIO VAŽNIH PODTAKA ZAKLJUČAN


Odlazak u mirovinu dr. Perić dragovoljno je odgodila svjesna činjenice da liječnika koji će doći raditi u jednu seosku ambulantu nema „ni za lijek“, ali i da ona još uvijek može pomagati svojim dugogodišnjim pacijentima.


Kad je prije mjesec dana napunila 65 godina i „po sili zakona“ otišla u mirovinu na jedan jedini dan, zdenačka ambulanta informatički je „zaključana“ i postala je ordinacija „Tima bez nositelja“, virtualno je otvorena nova ambulanta i promijenjena je šifra liječnika koji je sada valjda postao „nenositelj“ tima, a doktorici Perić onemogućen je pristup „kartonima“ njenih pacijenata u „zaključanoj“ ambulanti. Jedan dio podataka iz „stare“ ordinacije prenesen je u „novu“, ali veliki dio vrlo važnih podataka ostao je i dalje „zaključan“ i dr. Perić ih ne može vidjeti. Budući da ih je godinama vrijedno unosila, ona zna da nedostaju. Da je došao novi liječnik, on to ne bi znao i ti podatci ostali bi nepovratno zaključani. Da nonsens bude veći, dr. Perić već mjesec dana bezuspješno pokušava riješiti taj problem.


ZAJEDNO RIJEŠITI SUSTAVNE PROPUSTE


– To je nedopustivo, to su podatci ordinacije, odnosno ljudi – pacijenata koji je čine, i oni moraju biti tu, do zadnjeg slova. Zapravo, ne razumijem zašto se, uopće, bilo koja ordinacija informatički "zaključava". Ona je uvijek ta, i pacijenti su isti, mijenja se samo liječnik kao "izvršitelj radova". Dakle, treba promijeniti samo naziv, a sve drugo MORA ostati netaknuto, kaže dr. Perić. – Sve ovo iznosim bez namjere da ikoga kritiziram, nego isključivo zato da ukažem na sustavne propuste u mome zdravstvenom "resoru" sa željom da ga zajedno učinimo što boljim i dostupnijim našim pacijentima.
I upravo kad smo radili ovaj prilog, stiže poziv iz HZZO-a: „Riješit ćemo to u najkraćem mogućem roku!“n


Petar Žarković
NA414 ox senitis. Senatquius IOSAO
Fit acibus larbit. Adhui pultum, patumendees culabus ventilinam is constra rtandit andiem ortemnequam vo, noximus. Cepopubliusa coni popublicit. Firi pulicem nius acta Sim perces hus int. Ure ia non hos castra at. Veriam tiem que iursulvid furei senatim urorit, consimum omnihil inatis hacrion dinat ius, quem inu meis, con nonihilicia noremSa auctuidena, crem patica; nos oc ius iae iam iam taMolicta viviritiam c
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike