Svijet
GRČKA TRAŽI OD TURSKE

Nema pregovora dok se ne povuče brod
Objavljeno 14. listopada, 2020.

Grčka neće pregovarati s Turskom sve dok se turski istraživački brod Oruc Reis bude nalazio u vodama njezina epikontinentalnog pojasa, poručio je u utorak glasnogovornik grčke vlade.

"Sve dok se Oruc Reis bude nalazio u tom području nećemo održati pripremne kontakte s Turskom", rekao je Stelios Petsas za Skai Radio, prenosi Reuters.

Grčka i Turska dogovorile su nastaviti pripremne razgovore o nizu spornih pitanja koji su prekinuti 2016. Ti razgovori ni nakon 14 godina i 60 krugova nisu dali rezultata. Grčka je u ponedjeljak ocijenila da je turska odluka da pošalje istraživački brod Oruc Reis u vode u blizini grčkog otoka Kastelloriza "velika eskalacija" i "izravna prijetnja miru u regiji". Turska je odbacila kritike tvrdeći da istraživanja provodi na svom epikontinentalnom pojasu. "Neprihvatljivo je da postoji otpor našoj zemlji koja ima najdulju obalu na istočnom Sredozemlju, i koja provodi istraživanja 15 kilometara od svoga kopna", poručila je u ponedjeljak Ankara, dodajući da su grčke optužbe "neutemeljene" i da "nemaju uporište u međunarodnom pravu". Oruc Reis i još dva broda, Ataman i Cengiz Han, provodit će istraživanja u istočnom Sredozemlju do 22. listopada, objavila je turska mornarica.

Turska je sredinom rujna povukla Oruc Reis iz spornih voda kako bi otvorila prostor diplomaciji pred samit EU-a na kojem se razgovaralo o mogućem uvođenju sankcija Ankari. Europski čelnici poručili su tada da bi sankcije mogli uvesti već u prosincu nastavi li Turska s istraživanjima plina u regiji. Njemačka, koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om, pozvala je u utorak Tursku da se suzdrži od provokacija i izrazila "punu solidarnost" s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima.

"Ankara mora prekinuti politiku naizmjeničnog popuštanja i provokacija ako želi pregovore, kako opetovano tvrdi", rekao je njemački ministar Heiko Maas u Berlinu, prije odlaska u posjet Cipru i Grčkoj. Kazao je da Grčka i Cipar imaju potporu i Njemačke i EU-a, ali i pozvao "sve strane da ulože iskrene napore" da se pronađe rješenje. Tursku je pozvao da ne zatvara vrata dijalogu i da ne nastavlja istraživanja plina u spornim vodama.H

Vuk Tešija
Njemačka je izrazila punu solidarnost s Grčkom i Ciprom u tom sporu kao europskim partnerima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike