Novosti
POKRENUTA PROCEDURA

Vatrogasna škola u Slavoniji od siječnja
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Cvenić: Već imamo 72 učenika, a o trenutačnim uvjetima s koronavirusom ovisi hoće li to biti jedan razred, dva, ili tri

Iako je, prema ranijim najavama, Hrvatska vatrogasna škola u Slavoniji trebala početi još u rujnu, zbog procedure njezina osnivanja sve se razvuklo.

Vlada je 30. rujna donijela uredbu o osnivanju Državne vatrogasne škole za potrebe obrazovanja u sustavu vatrogastva. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je kako su trenutačno na školovanju 174 učenika. Od toga su 24 u Rijeci, 77 ih u Zagrebu te 73 u Splitu, a do kraja godine još će se osnovati jedno odjeljenje na području Slavonije.

Zdravko Cvenić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije (VZOBŽ), pojasnio je zašto škola još nije počela. "Do sada nije bilo vatrogasne škole u Slavoniji, a u ostalim gradovima to su ustanove za obrazovanje odraslih koje su registrirane prema starom zakonu. Mi ćemo biti prvo odjeljenje novoosnovane Državne vatrogasne škole, a ostali će se morati preregistrirati. Nakon odluke Vlade, u roku od 30 dana treba se imenovati ravnatelj škole, odrediti upravno vijeće i donijeti statut, a onda u sljedećih 30 dana mora se registrirati kurikulum. Mi smo taj dio već odradili, samo čekamo Zagreb. Nadam se da nećemo čekati tih 30 plus 30 dana, i nadamo se da bi škola u Slavoniji mogla početi najkasnije 15. siječnja 2021.", kaže zapovjednik VZOBŽ-a. Teorijska nastava održavat će se u Đakovu, Valpovu i Osijeku, a u Osijeku će se održavati i visinske vježbe.

"Na novom poligonu u Našicama održavat će se nastava o fiziologiji disanja s uređajem za zaštitu organa za disanje. Već imamo 72 učenika, a o trenutačnim uvjetima s koronavirusom ovisi hoće li to biti jedan razred, dva, ili tri. U školi se radi o prekvalifikaciji, pa neće biti općih predmeta, nego će se samo polagati razlika stručnih ispita", pojašnjava Zdravko Cvenić.

Osnivanje Državne vatrogasne škole definirano je u Zakonu o vatrogastvu. Osnivanjem će se omogućiti jedinstveno planiranje i organiziranje rada, izrada standarda zanimanja, standarda kvalifikacija te izrada strukovnog kurikuluma za potrebe zapošljavanja na tržištu rada u vatrogastvu, koje je kao neprofitna djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Dobrovoljnom vatrogastvu osigurat će se ujednačeno osposobljavanje i vrednovanje rezultata, navedeno je u obrazloženju uredbe.

Nedavno je u Našicama otvoren najsuvremeniji poligon za obuku korisnika uređaja za zaštitu dišnih organa Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Projekt je proveden u sklopu programa INTERREG-IPA Croatia-Serbia. Poligon je sagrađen u sklopu projekta "Together we stand", koji provode Osječko-baranjska županija, Unikom Osijek, Udruga za kreativni razvoj Slap, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije, a dio projekta odnosi se na nabavu opreme za ključne sudionike u upravljanju rizicima i zaštitom okoliša u pograničnom području. U objekt i poligon uloženo je 1,5 milijuna kuna.

Sandra Lacić
NA POLIGONU KAO NA INTERVENCIJI
Našički poligon za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji, služit će za obuku prolaskom kroz tzv. kavez, odnosno labirint. U labirintu se prolazi kroz dvije razine gdje se simuliraju situacije kao na pravoj intervenciji, poput bljeskova, buke, eksplozija, dima i vatre. Pri tome vatrogasci na sebi imaju kompletnu opremu zajedno s bocom i maskom za disanje. Za vrijeme praktičnih vježbi vatrogasci su pod stalnim zdravstvenim nadzorom. Uz poligon i požarnu kuću ondje je i kontejner s plamenim udarima.
Zdravko Cvenić

zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije

U roku od 30 dana treba se imenovati ravnatelj škole te odrediti upravno vijeće i donijeti statut, a onda u sljedećih 30 dana mora se registrirati kurikulum. Mi smo već taj dio odradili, samo čekamo Zagreb.
Najčitanije iz rubrike