Ekonomija
VINKOVČANIN IVAN VORGIĆ DOBRO "VARI"

Spojio hobi i ljubav prema craft pivu te dosegnuo proizvodnju od šest tisuća litara mjesečno
Objavljeno 14. listopada, 2020.
Posljednjih pola godine zbog koronakrize proizvodili su 2500-3500 litara piva mjesečno
Ivan Vorgić prvi je u Vinkovcima, 2016. godine, otvorio craft pivovaru, nakon što je nekoliko godina kuhao pivo u podrumu roditeljske kuće u turama od 20 litara, ali je s vremenom shvatio kako hobi i ljubav prema craft pivu može spojiti i živjeti od toga.


Prije točno tri godine pisali smo o tom mladom poduzetniku, kapacitet je bio 2500 litara mjesečno, ali je planirao povećanje na 4500 litara. Njegovo pivo Valens nazvano je prema rimskom caru rođenom u današnjim Vinkovcima, ljubitelju piva, pa je imao nadimak Sabaiarius, na latinskom jeziku pivska trbušina.


- Trenutno proizvodimo jako malo i proizvodnju planiramo prema narudžbama i predviđenoj prodaji, ali posljednjih pola godine ponovno smo na 2500 -3500 litara mjesečno. Prošla godina bila je puno bolja i prozvodili smo 5000 - 6000 tisuća litara mjesečno. To se ove godine trebalo i povećati, ali ova pogubna pandemija sve je poremetila. Trenutno radimo četiri stila - Pale ale, ESB, Porter i odnedavno IPU. IPA (India pale ale) do sada je bila samo točena, ali ovih nam dana trebaju stići etikete za nju, pa kreće i ona u boce od pola litre. S bocom se dogodilo nekoliko dobrih stvari. Prva je što je puno lakše ući u novi lokal, jer naši ugostitelji nisu baš oduševljeni točionicima zato što im zauzimaju mjesta u lokalu, s točionicima se gubi dosta vremena za istakanje i o njima treba voditi brigu. Na boci samo skineš čep, doneseš čašu i to je to. Također, ugostitelji koji su pod ekskluzivnim ugovorima industrijskih pivovara lakše proguraju tamo neki craft u boci nego točionik, koji je i sam po sebi reklama – kaže Vorgić, dodajući kako se u Valensu trenutno može uživati u desetak "birtija" i restorana u Vinkovcima, ali i u Vukovaru, Osijeku, Našicama, Županji, Slavonskom Brodu i Slatini. Prodaje se u nekoliko lokala u Zagrebu i Splitu, a kada počne toplije vrijeme, rade i s jednim distributerom iz Biograda, koji pokriva relaciju Zadar - Šibenik.


- Korona nas je ubila. Ova godina nam je trebala biti prijelomna. Početkom godine napokon sam našao ozbiljnog distributera iz Splita koji ima iskustva s malim proizvođačima i koji pokriva Dalmaciju i Zagreb. Baš kada smo trebali početi raditi, došla je pandemija i "lockdown". Ušao sam i u nekoliko novih lokala u našoj regiji, a i stari kupci su počeli još bolje raditi nego prije. Međutim, i to je stalo. Proljetos nije bilo festivala, a tu imamo veliku potrošnju, ali smo uspjeli odraditi pandemijsku verziju vinkovačkog festivala, Beeram domaće, tek toliko da ne preskočimo godinu. Trenutna situacija me podsjeća na period neposredno prije "lockdowna". Narudžbe su se jako smanjile i nitko ne zna što nam budućnost nosi – kaže autor i vlasnik piva Valens Ivan Vorgić i podsjeća kako u Slavoniji ima dosta craft pivovara, ali nisu si konkurencija jer ima dovoljno prostora za sve, čak se i međusobno savjetuju i druže.


Posljednje što je iskoristio od države ili EU fondova bila je potpora HZZ-a za očuvanje radnih mjesta u vrijeme "lockdowna", a i korisnik je invensticijskog zajma HAMAG-BICRO, koji je dobio prije dvije godine.
Miroslav Flego
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike