Osijek
STRUČNI SEMINAR

Švicarski primjeri dobre
prakse socijalnih usluga
Objavljeno 13. listopada, 2020.

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza, u ponedjeljak i utorak, 12. i 13. listopada, održan je stručni seminar pod nazivom "Švicarski primjeri dobre prakse socijalnih usluga za djecu, mlade i obitelji u riziku".

Seminar je bio namijenjen stručnjacima iz sustava socijalne skrbi koji pružaju usluge socijalnog rada, psihološke, pedagoške i pravne podrške, ravnateljima ustanova, akademskoj zajednici, studentima te predstavnicima donositelja odluka i organizacijama civilnog društva koje pružaju socijalne usluge.

Stručni je seminar održan u sklopu projekta Together, financiranog iz programa Švicarsko-hrvatske suradnje Ureda za udruge Vlade RH, a u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Vukovar i dvjema švicarskim organizacijama: BEO Hemigarten i Berghof Stärenegg. Tijekom dva dana gosti iz Švicarske prenijeli su svoja iskustva transformacije sustava velikih institucija te deinstitucionalizacije.

- Mi još uvijek jako kaskamo za Švicarcima, stoga nam je važno da naši stručnjaci iz područja socijalne skrbi, kao i studenti, budući stručnjaci, imaju drugu perspektivu kako zapravo sustav može i treba izgledati. Švicarci su svoje socijalne ustanove diferencirali, usmjerene su individualno na korisnike i cijeli je sustav vrlo transparentan - kazala je voditeljica projekta Gordana Ilakovac.

Kako se moglo čuti, u Švicarskoj Konfederaciji proces deinstitucionalizacije sustava socijalne skrbi realiziran je u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Gotovo pedesetak godina ondje kroz uključenost korisnika razvijaju usluge koje pridonose njihovu osnaživanju i izlasku iz sustava skrbi te uključivanju u proces rada i neovisnosti. Tržište socijalnih usluga je razvijeno, diferencirano i konkurentno te pristupačno svim pružateljima na jednak način.

Ivan Alilović
ODRASTANJE U ŠTO NORMALNIJIM UVJETIMA
Jedan od predavača bio je Fredi Küffer, socijalni radnik, ravnatelj BEO Heimgartena i voditelj projekta Together u Švicarskoj.

- Riječ je o transferu znanja i iskustava, jako nam je važno naša iskustva, i dobra i loša, proslijediti kolegama u Hrvatskoj. U Švicarskoj se od 70-ih godina radilo na deinstitucionalizaciji, nakon što smo vidjeli kako se iz domene velikih institucija moramo prebaciti na manje okvire koji su učinkovitiji. Najveći izazov bio nam je zauzeti stav da mladi i djeca s poteškoćama, koji su najčešće boravili u zatvorenim institucijama, trebaju odrastati u što normalnijim uvjetima - kazao je Küffer.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike