Kultura
NA 26. DANIMA MILKA KELEMENA

Izvedena Tudorova obrada Kelemenove Ljubavne pjesme
Objavljeno 14. listopada, 2020.
SLATINA

26. međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena nastavljen je koncertom koji su u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina održali članovi kvarteta Papandopulo, koji glazbeni kritičari s pravom nazivaju najznačajnijim i najeksponiranijim domaćim komornim sastavom.

Četvorica vrsnih saksofonista, Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon) još su jednom u Slatinu donijeli zvuk koji je oduševio malobrojnu, ali zahvalnu publiku. Na početku koncerta glazbenike je najavio predsjednik Festivalskog odbora Antonio Brzica, koji je pozdravio okupljene ljubitelje ozbiljne glazbe, među njima i gradonačelnika Denisa Ostrošića.

Koncert je započeo izvedbom Četiri studije poznatoga hrvatskog skladatelja i dirigenta Borisa Papandopula, a uslijedila je praizvedba koju je Brzica u svojoj najavi posebno apostrofirao. Riječ je o kompoziciji Love song, koju je Milko Kelemen skladao za Zagrebačke soliste, dakle za gudački ansambl, ali ju je "napokon otkrio", kao što je i sam rekao, član kvarteta Papandopulo Gordan Tudor pa je obradio za svoj sastav. Nakon Kelemena, saksofonisti Papandopulo izveli su i Scene, autorske skladbe Gordana Tudora, u kojima su pokazali svu širinu i izražajne mogućnosti manje saksofona kao instrumenta, a više članova sastava kao glazbenika. Miris zraka poslije kiše dočarali su izvedbom skladbe Petrichor dubrovačkog skladatelja Petra Obradovića, u čiji je doživljaj uveo inspirativni tekst Davora Mojaša koji je nadahnuto pročitao Tomislav Žužak.

Program bi završio skladbama Davora Bobića Koral i Scherzando da slatinska publika nije tražila i dodatak, a bila je to još jedna izvedba neobične skladbe Patchwork Philippea Geissa.


Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente