Novosti
DOK SE NE PRONAĐE TRAJNIJE RJEŠENJE

Kretanje na Markovom trgu privremeno ograničeno
Objavljeno 13. listopada, 2020.

ZAGREB - Na Trgu sv. Marka gdje je u ponedjeljak ujutro ranjen policajac, od sinoć je vidljivim preprekama privremeno ograničena sloboda kretanja građana dok se u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru ne pronađe trajnije rješenje, doznaje se u MUP-u.

Slobodu kretanja policija je ograničila temeljem članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima kojim joj se daje ovlast privremenog ograničavanja pristupa i kretanja na određenom prostoru ili zadržavanja ljudi iz različitih razloga koji uključuju i osiguranje štićenih osoba, objekata i prostora, pojasnili su u MUP-u.

Ta ovlast policije na Trgu sv. Marka primjenjivat će se dok se ne pronađe trajnije rješenje u dijalogu s ustanovama koje funkcioniraju na tom prostoru, a to su Vlada, Sabor, Ustavni sud i crkvene vlasti.

Primjena članka 51 Zakona o policijskim poslovima i ovlastim u praksi znači da građani više ne mogu dolaziti na Markov trg. Kretanje osobama bit će odobreno onim osobama koje imaju opravdan razlog da uđu u tu štićenu zonu.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je jutros da su od jučer i od jutros postavljene fizičke prepreke pa se u središnji prostor trga ne može dolaziti "bez opravdanog razloga".

"Ovo nas tjera da moramo više napraviti što se tiče sigurnosti”, kazao je Milina dodavši da su to prve mjere do rješenja koje će biti usuglašeno.

(Hina)

Otac napadača s Markova trga pušten na slobodu


SISAK - Otac 22-godišnjeg napadača s Markova trga u utorak je pušten na slobodu nakon što je uhićen, a potom i ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Tužiteljstvo u priopćenju navodi da je 13. listopada 2020. zaprimilo policijsku kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina rođenog 1961. zbog sumnje na kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Riječ je o oružju i streljivu pronađenom u pretresu nekretnina u mjestu Kletište koje koristi otac 22-godišnjeg Danijela Bezuka koji je jučer na Markovu trgu pucao po zgradi vlade i pritom ranio policajca, a zatim počinio suicid.

Tužiteljstvo navodi da je u dvorišnim gospodarskim prostorijama svoje obiteljske kuće u Donjem Kletištu (okolica Kutine) držao dvije puške s optičkim ciljnicima i prigušivačem te više od tisuću komada raznog streljiva.

"Osumnjičenik je po primitku kaznene prijave ispitan u ovom državnom odvjetništvu nakon čega je, uslijed nepostojanja osnova za određivanje istražnog zatvora..., pušten na slobodu", stoji u priopćenju.

Policije je ranije izvijestila da su uz puške s optičkim ciljnicima i prigušivačima kod 59-godišnjaka pronašli 1169 komada raznog streljiva.

Još nije poznato da li je automatska puška kojom je 22 pucao po Trgu sv. Marka i pištolj kojim si je oduzeo život iz očevog arsenala.

(Hina)

Možda ste propustili...