Crna kronika
NEPRAVOMOĆNO OSUĐENI NA UVJETNE KAZNE

S lažnih profila na "Fejsu" od nasumičnih žrtava tražili novac
Objavljeno 13. listopada, 2020.
Brođani Davor N. (37), Josip Z. (24) i Marko K. (22) osuđeni su zbog krađe identiteta i prijevare ljudi na društvenoj mreži na uvjetne kazne. Općinski sud u Vinkovcima nepravomoćno je osudio Davora N. na deset mjeseci zatvora, a kazna se neće izvršiti ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Josip Z. i Marko K. osuđeni su na po osam mjeseci zatvora, no ni oni neće iza rešetaka ako u sljedeće tri godine ne počine novo kazneno djelo.


Davor N. osuđen je jer je 26. srpnja prošle godine u Vinkovcima i Slavonskom Brodu sa stvarnog profila Marice S. na Facebooku preuzeo njezine fotografije i izradio lažni profil. S tog lažnog profila odabrao je sa stvarnog profila Marice S. profil kojim se služi Ankica C. i poslao joj zahtjev za prijateljstvo. Potom je preko Messengera od Ankice C. tražio pomoć pišući joj kako za neki naručeni aparat s interneta treba do 20 sati uplatiti 2200 kuna ili će izgubiti bonuse pa će cijena aparata biti 4400 kuna. Žrtva je, prema uputama otišla na benzinsku postaju INA u Ivankovu i kupila četiri Paysafecard bona u protuvrijednosti od po 500 kuna i jedan od 200 kuna. Bonove je fotografirala i poslala Messengerom prevarantu koji se pretvarao da je Marica S. Usto, Davor N. je, od točno neutvrđenog dana do 23. srpnja prošle godine u Županji i Slavonskom Brodu sa stvarnog profila Anice B. na Facebooku poslao zahtjev za prijateljstvo Mariji P. iz Županje. Marija je prihvatila zahtjev, a Davor joj se predstavio kao Anica B. i prema istom scenariju od nje izvukao 2200 kuna. Taj novac je 24. srpnja 2019. u kladionici "Super sporta" u Slavonskom Brodu podigla njegova prijateljica Nikolina B. i predala mu ga.


Josip Z. osuđen je jer je od točno neutvrđenog dana do 3. rujna 2019. u Županji i Slavonskom Brodu, prema dogovoru s Markom K., bez znanja Dragice G. s njezina stvarnog profila na Facebooku preuzeo njezine fogorafije i izradio lažni profil s njezinim imenom. Potom je sa stvarnog profila Dragice G. s popisa prijatelja nasumce odabrao profil Slavice M. i 3. rujna poslao joj zahtjev za prijateljstvo. Istog dana kontaktirao je žrtvu preko Messengera i, predstavivši se kao Dragica G., tražio od Slavice M. pomoć. Žrtvi je, kao i Davor N., pisao kako za neki aparat na internetu treba do 21 sat uplatiti 1500 kuna ili će cijena poslije biti dvostruko viša, odnosno 3000 kuna. Slavica M., uvjerena da se radi o zahtjevu Dragice G., otišla je, prema uputama Josipa Z., na benzinsku postaju INA u Županiji i kupila pet bonova od po 500 kuna, fotografirala ih i Messengerom proslijedila na lažni profil Dragice G. Josip Z. joj je rekao kako će novac uplatiti već sljedećeg dana, što nije učinio, nego je Marko K. u kladionici "Super sporta" u Slavonskom Brodu taj novac podigao te su ga podijelili. Davor N. mora vratiti Ankici C. 2200 kuna, a Josip Z. i Marko K. moraju Slavici M. vratiti svaki 1250 kuna.
Općinski sud u Vinkovicima usvojio je zahtjev vinkovačkog Općinskog državnog odvjetništva i izdao kazneni nalog kojim je trojac iz Slavonskog Broda nepravomoćno osuđen uvjetnim kaznama. Sud je, imajući u vidu imovinske prilike okrivljenika, težinu djela i okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno, ocijenio da je predložena uvjetna osuda primjerena stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja. S.Lacić
10

mjeseci zatvora dobio je prvookrivljenik, no neće iz rešetaka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike