Novosti
EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Koronavirusom dosad zaraženo 25 učenika, u samoizolaciji ih je 338
Objavljeno 12. listopada, 2020.
U Laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u nedjelju je testirano ukupno 256 uzoraka, od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. Tri novopozitivne osobe imaju boravište na području Osijeka, po dvije na području općina Čepin i Đurđenovac, a po jedna novopozitivna osoba živi na području gradova Đakovo, Belišće i Našice te općina Čeminac, Semeljci, Viškovci i Feričanci. Broj novozaraženih tako je znatno manji nego dan prije, kada je testiranjem u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo registrirano 38 novozaraženih, priopćio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.


Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 29 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih četvero na respiratoru. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 146 novih kontakata oboljelih osoba, pa je na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji trenutno 1107 osoba.


Na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije održanoj u ponedjeljak rečeno je kako je od početka epidemije na području županije pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen za 1243 osobe, od kojih su 1022 izliječene.


Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u školama, na području Osječko-baranjske županije na koronavirus je dosad bilo pozitivno ukupno 25 učenika i dva nastavnika. U samoizolaciji je 338 učenika, 16 nastavnika i dvije osobe iz nenastavnog osoblja u školama. Prilikom obrađivanja kontakata zaraženih osoba, ističu u Stožeru, u većini slučajeva u samoizolaciju nisu stavljeni cijeli razredi, pa je točnije govoriti o broju učenika u samoizolaciji nego o razredima.


Najveći je broj zaraženih učenika i nastavnika, kao i onih u samoizolaciji, na području Đakova i odnosi se na tri srednje škole, koje već drugi tjedan nastavu imaju prema C modelu. Na koronavirus pozitivno je 13 učenika, 160 ih je u samoizolaciji, kao i jedan nastavnik.


Na novinarski su upit iz Stožera Osječko-baranjske županije odgovorili kako je odluka o nošenju maski u nižim razredima škola na Nacionalnom stožeru te da za sada nemaju informaciju o tome hoće li se i kada uvesti obveza nošenja maski u nižim razredima. Novinare su zanimale i ingerencije za odlučivanje o online nastavi te iz županijskog stožera ističu kako taj model može predložiti sam Stožer (kao što je bilo s đakovačkim srednjim školama), ali je inače odluka na ravnateljima ustanova. No, kako ističu u Stožeru civilne zaštite Osječko-baranjske županije, s obzirom na epidemiološku situaciju na tom području, još uvijek nema potrebe za online nastavom u svim školama.


Nakon što je u Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a stigao još jedan molekularni analizator za brzu detekciju virusa SARS-CoV-2, vrijedan gotovo 862 tisuće kuna, koji je financiralo Ministarstvo zdravstva uz potporu Osječko-baranjske županije, ta institucija sada dnevno može testirati do 150 uzoraka, a od ovoga će tjedna u Krežminoj ulici ispred Zavoda početi i drive-in testiranje.
Također, iz Stožera su poručili da se u posljednje vrijeme dnevno provodi oko 300 testiranja, često i više, što se vidi i iz svakodnevnih izvješća, te da je maksimalni kapacitet ukupno oko 600 testova dnevno, i to oko 450 u KBC-u Osijek i oko 150 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a. I.Alilović
600

testova na koronavirus dnevno je kapacitet u Osječko-baranjskoj županiji, i to 450 u KBC-u Osijek te oko 150 u Zavodu za javno zdravstvo
Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati