Novosti
PROTIV COVID-19

Virovitica i Varaždin su najbolji
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Rijeka, Varaždin, Istra i Virovitičko-podravska županija pozitivni su primjeri u borbi protiv koronavirusa u Europi, naveo je Europski odbor regija u godišnjem izvješću, objavljenom u ponedjeljak.


Europski odbor regija, tijelo koje od 1994. predstavlja regionalne i lokalne vlasti u EU-u, u izvješću pod nazivom "Godišnji lokalni i regionalni barometar" bavio se utjecajem pandemije koronavirusa na zdravlje i gospodarstvo.


Kao primjer dobre prakse naveo je Grad Rijeku, koja je uvela izuzeće od plaćanja zakupnine gradskih poslovnih prostora i od plaćanja komunalne naknade za poduzeća i porezne obveznike koji su bili prisiljeni obustaviti rad. Onima kojima je bilo dopušteno poslovanje, Rijeka je ponudila popuste i izuzeća ovisno o padu prometa koji su zabilježili. Grad je odgodio naplatu usluge odvoza otpada i rok za podnošenje prijave poreza na kuću za odmor. Nakon odluke hrvatske Vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak odgođeno je i plaćanje prireza, koji je velik izvor prihoda lokalnih vlasti.


Rijeka i Crveni križ usto su organizirali dostavu hrane i lijekova starijim i bolesnim građanima, a brojni pojedinci, nevladine organizacije i poduzeća donirali su zaštitne maske, vizire i novac. Istovremeno je Virovitičko-podravska županija subvencionirala troškove zakupa najmoprimcima u poduzetničkim inkubatorima u županiji.


Učenici osnovnih i srednjih škola u Istarskoj županiji, zajedno sa svojim nastavnicima, ravnateljima i drugim školskim osobljem, pomogli su u proizvodnji zaštitnih vizira za medicinsko osoblje koristeći se 3D pisačima koji su na raspolaganju školama. Grad Varaždin izdvojio je resurse i organizirao velik broj mladih volontera za dostavu hrane i lijekova dajući prednost najranjivijim skupinama stanovništva.
Najteže pogođene pandemijom regije su Andaluzija, Kastilja i Leon, Madrid i Valencija u Španjolskoj, regija Île-de-France u Francuskoj, većina talijanskih regija, obalne regije Hrvatske, istočna Bugarska te regije Središnja Makedonija i Kreta u Grčkoj. H