Novosti
NAKON RANJAVANJA POLICAJCA I SAMOUBOJSTVA U ZAGREBU

Povećati opseg sigurnosti kod zgrade Vlade ili izmjestiti sve institucije s Markova trga
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Ranjeni je policajac stabilno, a liječnici su mu pokušavali sačuvati funkcionalnost ruke

Na Trgu sv. Marka u Zagrebu u ponedjeljak je s više hitaca iz kalašnjikova teško ranjen 31-godišnji policajac, a napadač, Danijel Bezuk, potom se na drugom mjestu, u naselju Jabukovac, ubio. U policajca koji je bio dio osiguranja zgrade Vlade na Markovu trgu pucao je 22-godišnjak koji nije bio otprije poznat policiji.


Prije tog zločina Bezuk je na svom profilu na Facebooku objavio status s nizom pravopisnih pogrešaka u kojem, između ostaloga, stoji kako je "dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti". Na Trgu, koji je jedno od povijesnih središta Zagreba te sjedište Vlade RH i Sabora, u ponedjeljak su bile mnogobrojne policijske snage, posjetitelji mu nisu mogli pristupiti, a nadlijetali su ga helikopteri. U ulice oko Trga policajci su puštali samo stanare, a na mjestu je zločina obavljen očevid koji bi trebao rasvijetliti sve okolnosti. Prema tvrdnjama svjedoka, napadač je ispalio kratak rafal iz automatske puške, zapucao po zgradi Vlade i rafalom zahvatio policajca.

Nova situacija

Premijer Andrej Plenković u vrijeme napada nije bio u Vladi, ali je poslije u izjavi novinarima najavio preispitivanje načina osiguravanja Markova trga te odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Premijer je dodao da su se od istovaranja lubenica na Markovu trgu, koje je pred Vladu kombijem nedavno dovezao Ivan Vilibor Sinčić, postrožile mjere sigurnosti te su povećane kontrole. "Mi imamo tu kulturu otvorenosti godinama u hrvatskoj demokraciji. Trg svetog Marka, na kojem su sve institucije, dostupan je svima. Prema trenutnom režimu, moguća su javna okupljanja, međutim, ovo nas sve skupa dovodi u novu situaciju i novo promišljanje sigurnosti na Trgu", rekao je premijer. Napadačev je postupak okarakterizirao kao pokušaj teškog ubojstva.


Božinović je kazao da je nemoguće kontrolirati sve koji bi pod odjećom mogli skrivati oružje te da bi se najviši stupanj zaštite postigao samo ako se Trg sv. Marka zatvori. Na pitanje smatra li kako bi bilo bolje da se institucije izmjeste s Markova trga, Božinović je kazao kako bi sigurno bilo bolje da su institucije negdje drugdje, ali da to nije tako jednostavno učiniti. Istaknuo je da su nadležne službe razradile nekoliko scenarija osiguranja Trga sv. Marka te kako će vidjeti "i nakon ovog događaja što bi bilo optimalno napraviti".


Ozlijeđeni policajac radio je u osiguranju Vlade, iz koje su izrazili nadu da će se brzo oporaviti. Policija je izvijestila da je dojava o pucnjavi zaprimljena u 8.06, a manje od sat vremena poslije potvrdila je da je muškarac koji odgovara opisu počinitelja nakon napada na policajca iz Vladina osiguranja počinio samoubojstvo. "Policijski službenici na adresi Jabukovac pronašli su osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubojstvo", izvijestio je MUP.


Prema pisanju medija koji se pozivaju na očevidce, počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane crkve svetog Marka. Ispalio je rafal prema ulaznim vratima Banskih dvora, pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora te zatim pobjegao.


Ustrijeljeni policajac odvezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke i obje strane trupa. Stabilno je i nije životno ugrožen, a tijekom dana je izvedena plastična operacija na ruci zbog oštećenja živca i tetive.


"U tijeku je mikrorekonstrukcija tih elemenata i zato se zahvat produžio, no on je vitalno stabilan. Ono što slijedi rješavanje je dviju rana na trupu. Bit će na kraju sve u redu i zbrinuto, nadam se i bez neuroloških ispada i bez ispada cirkulacije. Traumatolozi i vaskularci su završili, a sad je u tijeku plastična rekonstruktivna operacija", rekao je u ponedjeljak poslijepodne ravnatelj KB-a Sestre milosrdnice Mario Zovak. Liječnici će nastojati očuvati funkciju ruke.


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je da je u pucnjavi policija reagirala kako treba. "Nakon pucnjave odmah je reagirao drugi policijski službenik, koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju", kazao je Milina. Istaknuo je da je, kao i uvijek u ovakvim situacijama, angažiran cijeli raspoloživi policijski sustav. Unatoč tome što ovaj događaj definitivno narušava subjektivni osjećaj sigurnosti građana, Milina je ocijenio da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja prema svim parametrima.
Vidljiva nazočnost

Kada je riječ o činjenici da se očito može doći s automatskim oružjem i s vozilom, pa čak i kamionom, pred zgradu Vlade a da vas nitko ne kontrolira, dr. Gordan Akrap sa zagrebačkog Instituta za istraživanje hibridnih sukoba ističe kako nema načina i modaliteta da se pregleda svakoga tko ulazi na Trg. Kaže kako "možemo izabrati hoćemo li biti Izrael, koji apsolutno svim tehničkim, ljudskim i represivnim sredstvima štiti svoj Zid plača, tako da se ne može ući unutra dok ne prođete rendgensku i policijsku provjeru, ili ćemo naći neku prikladnu razinu zaštite interesa otvorenosti i sigurnosti i zaštite štićenog prostora".


"Mislim da treba razmišljati, o čemu se već duže govori, a i zbog interesa funkcionalnosti, o izmještanju prvenstveno izvršne vlasti s Markova trga. Razgovaralo se o gradnji novog objekta ili prilagodbi Kockice, postojećeg objekta na obali Save. I potres je pokazao da je taj prostor ugrožen. Ili, recimo, ono što se može vidjeti u zapadnoj Europi, da oko mjesta koja su potencijalne mete za napadače, gdje se nalaze ključne štićene osobe i prostori, bez obzira na to s kojim motivima, pojačate vidljivu nazočnost namjenskih zaštitnih snaga. Mislim na timove od dvoje ili troje ljudi koji se nalaze na jednom ili dva mjesta na tom prostoru, potpuno opremljeni da odgovore na učinkovit način na svaki sigurnosni izazov ili ugrozu", rekao nam je Akrap.


Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila rekao je da se incident mogao izbjeći s drukčijim sigurnosnim mjerama. Bolja razina sigurnosti, prema njegovim riječima, teorijski bi se mogla postići premještanjem političkih institucija s Markova trga na drugo mjesto ili izmještanjem poslovnih i stambenih prostora nesposredno uz Vladu i Sabor. On se zauzima za najrealnije međurješenje, prema kojem bi se povećao opseg sigurnosti oko Sabora i Vlade, pri čemu bi se kontrolirali vozila i pješaci koji dolaze i prolaze pokraj tih objekata. Na tvrdnju da je riječ o povijesnoj jezgri grada, koja bi trebala biti dostupna građanima, rekao je da sigurnost institucija treba biti na prvom mjestu.
"Washington je itekako zanimljiv turistima i kad bi bio otvoren pristup do Bijele kuće, tamo bi bili milijuni turista. Ne znam zašto to njihova vlada ne napravi, vjerojatno zato što je sigurnost institucija na prvom mjestu", rekao je Cvrtila, koji smatra da i u Hrvatskoj to treba promijeniti u korist sigurnosti. Smatra da to ne bi ugrozilo slobodu građana, nego samo ograničilo njihovo kretanje neposredno uz zgrade Vlade i Sabora.
Igor Bošnjak/H
HITNA BILA NA TRGU U ROKU 6-7 MINUTA
Vozilo zagrebačke hitne službe stiglo je na Markov trg u roku od 6-7 minuta od dojave, no ranjenog policajca do bolnice je prevezlo sanitetsko vozilo Krapinsko-zagorske županije, koje je u međuvremenu naišlo, doznaje se od ravnatelja zagrebačkog Zavoda za hitnu medicinu Žarka Rašića. Rašić ističe da je hitna pomoć na mjesto događaja stigla za manje od deset minuta, što se smatra standardom u hitnoj medicini, unatoč kiši i jutarnjoj gužvi. "Dojava o pucnjavi i ranjenoj osobi na Markovu trgu stigla je u prijavno-dojavni centar u 8.12 te je odmah, u 8.13, iz Heinzlove poslan Tim 1, koji je stigao za šest minuta na Markov trg, no u međuvremenu je transport ranjene osobe obavljen drugim vozilom", rekao je Rašić. Vozilo zagrebačke hitne službe zaustavila je policija te je postupila sukladno s uputama, što znači da je sklonjeno iza crkve svetog Marka. "Nakon toga su, nakon primitka nove dojave, u 8.34, upućeni na Tuškanac, gdje su pružili pomoć osobi koja se upucala", kazao je Žarko Rašić.
NE SMIJE BITI TAKO
Predsjednik RH Zoran Milanović izjavio je da je slobodan pristup Markovu trgu nedopustiv. "To su najviše državne institucije i nisu turistička destinacija, njih treba štititi na odgovarajući način", rekao je. Upitan sugerira li da se Markov trg treba potpuno zatvoriti, odgovorio je kako je to pitanje struke, ali i zdravog razuma. "Ne potpuno, ali jednostavno ova vrsta pristupa ulazu u zgradu Vlade i Sabora nije dopustiva i ne smije više biti tako", kaže Milanović, koji je razgovarao i s premijerom te su zaključili da se Vijeće za nacionalnu sigurnost neće sastajati.
PROBLEM JE I RADIKALAN POLITIČKI GOVOR
Gordan Akrap kaže da je Hrvatska u pravilu sigurna država, što ne treba smetnuti s uma. Normalno, dodaje, treba zatvoriti promet, osim vozilima s dozvolom, preko Markova trga. Čak ni oni koji su stanari okolnih ulica ne trebaju prelaziti preko Trga da bi došli do svojih stambenih objekata, ističe, jer na samom Markovu trgu nema ni jednog stambenog objekta. "Znači, imate zgradu Vlade, zgradu Sabora i zgradu Ustavnog suda. A do mjesta gdje se stanuje možete doći i okolnim ulicama. Druga stvar, nisam za to da se sada apsolutno sve zatvara, nego da se prilagode mjere sigurnosti i zaštite. Problem je i radikalan politički govor kod nas, jer što on bude radikalniji i intenzivniji, što bude više dezinformacija u javnom prostoru, imat ćete više okidača koji će pojedince natjerati na agresivne reakcije. Dakle, problem je i u dezinformacijama ‘koje ubijaju‘, kao što ubija i puška. Samo što one ubijaju sporije, ali ubijaju upornije i nanose znatno više štete", kaže Akrap. Dodaje kako se priča s COVID-om reflektira i na gospodarstvo, a najveći je problem što se reflektira na psihošloki profil pojedinaca. On se boji da to možda ima veze i s ovim slučajem. Kaže i kako se na osnovi dostupnih informacija ne bi usudio reći da postoji odgovornost nekog pojedinca, ministra ili nekog sličnog, jer je to pitanje protokola i procedura koje su tamo napravljene. "U svakom slučaju, pouke se moraju izvući. Treba naći balans što se stvarno želi s tim prostorom", zaključio je Akrap.