Novosti
ANALIZA MANDATA VUKOVARSKOG GRADONAČELNIKA

Fokusiran na rat s HDZ-om umjesto na boljitak grada
Objavljeno 12. listopada, 2020.
Dok Ivan Penava ratuje s bivšom strankom, kasni realizacija brojnih projekata

Komentirajući prošlotjedna uhićenja osumnjičenih za ratne zločine na Ovčari, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je kako mu je diskutabilan, sumnjiv i zloćudan termin uhićenja te kako za postojeće stanje više ne krivi premijera Plenkovića i Vladu RH već, kako je naglasio, sve licemjere koji su izišli na izbore i glasaju za ljude koji ne rješavaju te situacije.

Čudni projekti
Time je poslao jasnu poruku glasačima HDZ-a, što mu možda nitko ne bi zamjerio da na poziciju gradonačelnika Vukovara nije izabran upravo kao kandidat te stranke. Kada je zajedno sa svim HDZ-ovim vijećnicima u svibnju ove godine napustio stranku, mnogi su ga optužili upravo za diskutabilan tajming, držeći kako je odlaskom netom pred parlamentarne izbore želio naštetiti rezultatu HDZ-a. No kandidati te stranke su u Vukovaru dobili najviše glasova i otvoreno je pitanje treba li razloge tomu tražiti samo u tzv. stranačkoj mašineriji koja uvijek glasa za kandidate stranke, tko god oni bili, ili je Penava svojim potezima odbio dio ljudi od sebe.

Čak i oni koji bi ga i dalje rado vidjeli na mjestu gradonačelnika kažu kako je čudnih poteza bilo. Izrazito spornim doživljava se njegovo inzistiranje na gradnji golemog hotela u samom središtu grada, uz neizostavno pitanje što će gradu veličine Vukovara objekt visok 200 metara, zašto se Grad uopće upuštao u kupnju derutne zgrade za koju je potom u rekordnom roku našao investitore, odnosno gdje su ti investitori bili godinama prije.

Uvrštavanje u gradski proračun stavke za dekorativnu rasvjetu na dizalicama u Luci Vukovar kod mnogih je dočekano s otvorenim podsmijehom jer je Luka u državnom vlasništvu, pa ako je državi do rasvjete na dizalicama, neka se time sama bavi.

Poziv novinarima da zajedno s gradonačelnikom obiđu procvjetale japanske trešnje na šetnici uz Dunav, uza svu promociju ekološke svijesti, može se svrstati u rubriku "Vjerovali ili ne", tim prije što je ekološka svijest dijela Vukovaraca toliko razvijena da je Grad morao kamerama pokriti brojne lokacije na koje su bacali smeće.

Penavina želja da Grad organizira prijevoz na Vukovarsku adu posve je razumljiva jer, ruku na srce, da to nije učinio, odmah bi krenuli komentari kako je sebe smjestio u Sabor, a Vukovarce ostavio da se prže na vrelom betonu. Međutim, kada je na sjednici Gradskoga vijeća priprijetio udruzi koja se ove godine nije htjela prihvatiti prijevoza riječima kako će "posljedica sigurno biti", opasno je kročio na granicu pristojnog ponašanja.

Pad potpore
Vukovarski je vodotoranj posebna priča, što zbog višekratnog pomicanja datuma završetka obnove, što zbog javnog prepucavanja s predstavnikom izvođača radova. Vrhunac neozbiljnosti je to što, premda je Grad još prije dvije godine osnovao tvrtku koja će upravljati vodotornjem i imenovao direktora, web-stranica koja treba sadržavati informacije o objektu koji će biti otvoren krajem listopada nema čak ni jednu fotografiju.

Penavin se odlazak iz stranke najavljivao dvije godine, no unatoč silnom nezadovoljstvu radom vodstva HDZ-a za taj mu je potez trebalo više od 18 mjeseci. U međuvremenu je podržao i Kolindu Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i, prema reakcijama javnosti, tada mu je potpora počela padati.

Nedavno je osudio SDSS-ovo odavanje počasti na tzv. groblju šajkača, ali je zaboravio reći kako se na tom mjestu parastos za poginule Srbe održava već godinama, pa ova u tom smislu nije nikakav presedan. Nitko dobronamjeran ga ne može označiti kao krivca za narušene međunacionalne odnose. Penava je, primjerice, došao u pravoslavnu crkvu na Uskrs. Njegov zamjenik iz redova srpske manjine Srđan Milaković odlazak Borisa Miloševića na obljetnicu Oluje nazvao je sramotnim, a SDSS se, iako je na lokalnim izborima dobio daleko manje glasova nego što je Srba u Vukovaru, ponaša kao isključivi predstavnik Srba, što one koji mu nisu dali glas, najblaže rečeno, iritira.

U konačnici, Penava bi trebao prihvatiti kako je kritika na račun njegovih postupaka i izjava upućena samo njemu, a ne Vukovaru i njegovim građanima koji sve glasnije govore kako se gradonačelnik okrenuo samopromociji dok dovršetak realizacije brojnih projekata kasni, posebice onih vezanih za komunalnu infrastrukturu.

Dragana Korpoš
PRIDONIO RASKOLU MEĐU BRANITELJIMA
Kada se govori o međunacionalnim odnosima, na Penavu se u Vukovaru gleda s dijametralno suprotnih pozicija. Za jedne je čovjek koji se zalaže za istinu i pravdu, za druge “prvi piroman” u odnosima hrvatskog naroda i srpske manjine. Dio branitelja ga drži najodgovornijim za podjelu među udrugama. Grad i dio braniteljskih udruga Dan branitelja Vukovara obilježavaju u ožujku, dok to dio udruga čini u kolovozu. Pitanje kažnjavanja ratnih zločina i istina o sudbinama nestalih teret je koji Vukovar i danas nosi. Penava je u pravu kada kaže kako to ide na savjest svim vladama RH u posljednjih 20-ak godina, najviše HDZ-u koji je najveći dio toga razdoblja bio na vlasti. U procesuiranju zločinaca trebalo se učiniti daleko više, a Penavina priča kako će “djelovanjem iznutra mijenjati stranku” raspala se proljetos kada je poražen na unutarstranačkim izborima.
Sve je duži popis nezadovoljnih radom gradonačelnika koji je neistomišljenicima počeo javno prijetiti
Možda ste propustili...