Kultura
NASTAVLJENO OBILJEŽAVANJE 150 GODINA ROĐENJA SLIKARA IVANA TIŠOVA

U Strossmayerovom Spomen-muzeju predstavljen 'sakrani' Tišov
Objavljeno 10. listopada, 2020.

ĐAKOVO – Vikend u Đakovu u znaku je obilježavanja 150 godina rođenja hrvatskog slikara Ivana Tišova, rođenog nadomak ovome gradu, u Viškovcima, 1870. godine. Nakon što je u petak navečer u Muzeju Đakovštine otvorena izložba „Ivan Tišov 1870.-2020.“, a koja obuhvaća Tišovu svjetovnu tematiku – portrete, aktove i pejsaže, u subotu je u Spomen-muzeju biskupa Strossmayera otvorena izložba gdje se predstavlja 'sakralni' Tišov – tematikom sakralne provenijencije. Izložba je, a zbog epidemiološke situacije vezane za koronavirus, otvorena u dvorištu Muzeja, a potom je omogućeno razgledavanje, uz poštivanje epidemioloških mjera, i kontrolirani ulazak posjetitelja.

Uvodno je na otvorenju govorio ravnatelj Spomen-muzeja mr. Tadija Crnjak.

- Tišov je nadahnuće pronalazio u Đakovu. Na žalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus jer su ta djela u Zagrebu;  ne cijenimo dovoljno svoje ljude. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i djelo, stvaralaštvo Ivana Tišova, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić.  Najavio je kako će u petak, 16. listopada, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o životu i radu Ivana Tišova.

Govoreći o Tišovoj biografiji, ravnatelj Muzeja Đakovštine mr. Borislav Bijelić upoznao je nazočne s inicijativom da se kroz obilježavanje 150 godina Tišove smrti da zaslužan spomen ovom slikaru koji je stasavao pod Bukovčevim utjecajem. Dodao je kako je ova inicijativa došla od prof. dr. Aračića, odnosno Akademije, njenog Zavoda u Đakovu. Bijelić je podsjetio na predavanja u Viškovcima o Tišovu, a kada su predstavljeni njegovi rani radovi, te je otkrivena njegova bista, rad Marijana Sušca. 

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Robert Francem, zahvalivši organizatorima na obilježavanju Tišove obljetnice – HAZU – Zavodu u Đakovu, dvama muzejima i KBF-u u Đakovu. Uz njih, organizatori su i Grad Đakovo te Općina Viškovci.

U Spomen-muzeju dio radova je izložen, a dio se može vidjeti na power-point prezentaciji.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

JEDINSTVENI MAJSTOR: MENTOR, MODEL I SLIKAR

Goli slikar slika golu istinu

KONCERT TRIJA SOLENZA U KULTURNOM CENTRU

Izložba zatvorena adekvatnom pompom

ENI KATARINI HALER 38. NAGRADA GJALSKI

Osječanka najmlađa u povijesti dodjele

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POLUFINALISTI NAGRADE JANKO POLIĆ KAMOV

U utrci i mlada Osječanka Ena Katarina Haler

2

VJEŠTI I DAROVITI BUDUĆI UMJETNICI

Studenti su kolegama organizirali izložbu

3

U SUBOTU ZAVRŠAVA 6. KREATIVNA RIZNICA

Društvene mreže povezuju posjetitelje i izlagače