Mozaik
PREDSTAVLJENA KNJIGA “100 VODEĆIH HRVATSKIH RESTORANA I NJIHOVI RECEPTI”

Samo 8 restorana iz Slavonije i Baranje na popisu najboljih
Objavljeno 9. listopada, 2020.

Čak 25 dugih godina knjige „100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti“, u izdanju Abisala, brižno preporučuju sve ono što vrijedi u hrvatskoj gastronomiji. Restorani s oznakom Restaurant Croatica cijenjeni su hramovi vrhunske gastronomije, pa domaći i strani ljubitelji fine hrane uvijek znaju gdje će pronaći ono što cijeli život traže. Najnovije je izdanje bordo korica prije nekoliko dana ugledalo svjetlo dana i predstavljeno je na botelu Marina usidrenom u riječkoj luci.

Vodeći su restorani predstavljeni tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Samo se osam slavonskih restorana našlo na popisu najboljih. Oni najnoviji još nisu imali priliku za dokazivanje, ali trebaju ustrajati gradeći kvalitetu. Slavonski restorani u ediciji su: Višnjica iz Višnjice, Schon Blick iz Vetova, Zlatni lug iz Donjih Emovaca, Krčma kod Ruže iz Osijeka, Josić iz Zmajevca, Kormoran iz Bilja, Baranjska kuća iz Karanca te Dunav iz Iloka.

Projekt „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu već 25 godina i najstariji je nacionalni brend oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao više od 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije. Voditeljica projekta je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tijekom studenoga i prosinca prošle godine za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti (u konkurenciji je bilo više od 2400 restorana), a u drugom ugostitelji.

Završnu riječ dao je Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu kojom se možemo ponositi na razini cijele države i koja je baza za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihove specijalitete – ističe Karin Mimica, voditeljica projekta i Kluba Gastronaut.

Izabrani restorani postaju i nositelji titule Restaurant Croatica 2020., a uz plaketu dodjeljuje im se i naljepnica koja preko QR koda vodi na online izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskano izdanje već je distribuirano u knjižare, na veće kioske i u pošte.

Već je počelo glasanje za 26. izdanje vodećih hrvatskih restorana, pa molim cijenjene čitateljice i čitatelje Glasa Slavonije da predlože nove restorane, daju glas za one provjerene i aktivno sudjeluju u izboru - zaključila je Mimica. S.Kadić
Možda ste propustili...

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike