Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY NOTE 20 ULTRA 5G

Najveći zaslon, najnaprednija kamera i najbolji izgled
Objavljeno 9. listopada, 2020.
Priznajemo da je od svih isprobanih Note uređaja ovaj definitivno najbolji do sada

Prije točno devet godina svjetlo dana ugledao je prvi Samsung Galaxy Note pametni telefon. Gotovo godinu dana kasnije od predstavljanja Prvog Samsung Galaxy S modela.


Od tada, pa do današnjih dana Samsung redovito uz vrhunske S modele predstavlja i one iz Note serije, pa smo tako dogurali do oznake 20, a koja je predstavljena kao obični i Ultra model. Mi smo se odmah dočepali najmoćnijeg modela - Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G.

Četvrtasti dizajn

Još od prvih modela Samsung Galaxy Note serija bila je karakteristična prema bar dvije značajke, a po kojima smo mogli znati da ovo nije nijedan drugi Samsung. Naravno, riječ je o specifičnom četvrtastom dizajnu te dakako popularnoj olovčici S-Pen. Dva zaštitna znaka prisutana su i na modelu Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G, a moramo priznati da je od svih isprobanih Note uređaja ovaj definitivno najbolji do sada. Uređaj je golem, ali to je ujedno i prednost Note serije. Velike dimenzije tu su zbog velikog zaslona. Kad smo kod njega, on mjeri 6,9 inča u dijagonali, a riječ je o vrhunskom Dynamic AMOLED zaslonu rezolucije 1.440 x 3.088 uz omjer 19,1:9 i ono najvažnije – osvježavanje od 120 Hz. Zaslon je jedan od najboljih koje smo imali prilike vidjeti na jednom telefonu, a uz njega pravi je užitak raditi na novom Galaxy Note 20 Ultra 5G. Vratimo se malo na vanjštinu. Ona prvi put na jednom smartfonu donosi novi Gorilla Glass Victus, a koji je kako sam proizvođač Corning tvrdi, najjača zaštita za smartfone od kad je Gorille. Ovo znači da će nam Galaxy Note 20 Ultra 5G ipak biti čvršći i otporniji na udarce, koje dakako nismo željeli isprobati, ali za one koji se odluče kupiti Galaxy Note 20 Ultra 5G, sigurno će ih biti. Možda ovaj put jedan pad neće značiti razbijen zaslon ili stražnje staklo, pa ako budete imali iskustva – javite nam ih. Postava tipki je standardna, a jedini detalj koji će vam možda smetati jest izuzetno izbočena kamera. Iako će silikonska maska dobrim djelom prekriti tu izbočinu, zaista će te morati uzeti deblju masku, ili masku koja će biti dodatno izbočena oko djela kamere. Iako je riječ o velikom telefonu, s Galaxy Note 20 Ultra 5G ugodno je raditi. Prednost velike radne površine nije potrebno posebno isticati, a uz S-Pen olovku rad će biti daleko i produktivniji.


Moćan i snažan

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G kod mnogih će korisnika imati više radne memorije nego možda osobno računalu. Naime, novi Note pokreće Samsung Exynos 990 uparen s čak 12 GB radne memorije! Uz to na raspolaganju je i velikih 256 GB memorije za pohranu, a ako vam memorije uzmanjka, istu je moguće proširiti do 1 TB uz pomoć microSD kartica. Nepotrebno je govoriti o brzini rada ovog pametnog telefona. Ako želite brz telefon na kojem će se sve odvijati instantno - Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G ispunit će vam taj zahtjev. Sučelje je poznato s drugih Samsung uređaja, ali dodatno prošireno mogućnostima koje pruža S-Pen olovka. Uz S-Pen dolazi poseban set funkcija s kojima možete, primjerice, izraditi kratki GIF od videa koji se prikazuje na zaslonu, izrezati točan dio zaslona u bilo kojem obliku, izvući tekst iz određenog dijela kojeg označite, koristiti olovku kao daljinski upravljač itd. Kao daljinski upravljač S-Pen može poslužiti bilo za upravljanje kamerom ili prezentacijama, tim više što sad imamo i bežični Dex, pa Note lako može zamijeniti računalo u brojnim prezentacijskim poslovima. U pogledu produktivnosti valjda dodati i mogućnost povezivanja na 5G mreže. Nažalost, ovu opciju nismo imali prilike isprobati, ali zgodno je znati da ćete biti spremni jednom kada 5G zaživi više. S obzirom na to da je kamere nemoguće primijetiti na novom Galaxy Note 20 Ultra 5G, one predstavljaju jednu od važnijih značajki novog telefona. Za razliku od S20 Ultre, Note 20 Ultra više nema četiri kamere na poleđini nego tri, poredane jedna ispod druge, koje posebno dolaze do izražaja. Set kamera čini postava od famozne 108 MP, f/1.8, 26mm 1/1.33″ kamere, zatim 12 MP 5x zoom (10x hibrid zoom) i ultra-širokokutna 12 MP, 13mm. Selfie kamera je rezolucije 10 MP koja u zadanom načinu fotografira u 6,5 MP, a za svih 10 MP potrebno je prilikom svakog okidanja selfija kliknuti na ikonicu s dvije osobe skicirane i tada ćete dobiti širi kut snimanja. Fotografije su na razini najboljih telefona, a posebno bismo istaknuli 8K videosnimanje koje je dotjerano i sada video izgleda znatno bolje. O Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G dalo bi se još mnogo pisati, no za kraj ostavljamo cijenu od gotovo 9.500 kuna. Imati jedan od najboljih telefona na tržištu nije nikada bilo jeftino.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike