TvObzor
TRI NOVA PROJEKTA DRAMSKOG PROGRAMA HTV-A

Dnevnik velikog Perice, Crno-bijeli svijet i Područje bez signala
Objavljeno 9. listopada, 2020.

Hrvatska radiotelevizija najavljuje tri nova projekta koja će obilježiti ovu i sljedeću sezonu na Hrvatskoj televiziji. Naime, ovih dana završava se snimanje dviju dramskih serija - Dnevnik velikog Perice i Crno-bijeli svijet (4. sezona), te je započelo snimanje nove serije Područje bez signala, koja će pak biti adut dramskog programa HTV-a u jesen 2021. godine.

Gledatelji će u jesenskoj shemi Hrvatske radiotelevizije imati priliku gledati novu domaću seriju Dnevnik velikog Perice čija se radnja nastavlja tridesetak godina nakon kultnog filma Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli. Serija reanimira duh hrvatskog filmskog klasika produžujući živote nekim junacima u novom, drukčijem i po mnogočemu zanimljivom vremenu. Film Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli najbolji je hrvatski film prema izboru filmskih kritičara i jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije. U seriji Dnevnik velikog Perice u šest epizoda pratimo zbivanja u životu Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine. Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini – od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka – postaje sve primjetniji i utjecajniji. Zagreb iz tog vremena zanimljiv je grad koji se ubrzano razvija, baš kao i bogata pop-kultura koja nezaustavljivo prodire u ondašnje socijalističko društvo. U vremenu plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala, odvija se priča puna emocija, realnih životnih izbora između oportunizma i iskrene ljubavi koja će zaintrigirati gledatelje. Redatelj serije je Vinko Brešan, a idejni autor serije Albino Uršić. Scenaristi su Renato Baretić, Emir Imamović Pirke i Albino Uršić. Glavne uloge igraju Živko Anočić, Csilla Barath Bastajić, Dušan Bućan, Iva Babić, Mirjana Bohanec Vidović, Otokar Levaj i Nikola Kojo.

Popularna serije HRT-a Crno-bijeli svijet uskoro će dobiti svoju dugoočekivanu četvrtu sezonu. Riječ je o dramsko-humorističnoj serije koja je naziv dobila po istoimenom hitu grupe Prljavo kazalište. Smještena u osamdesete godine prošlog stoljeća, serija prati doživljaje dviju obitelji – Kipčić i Bertalan.

Radnja se ovaj put zbiva od proljeća 1985. do proljeća 1986. godine te evocira neke od najpoznatijih događaja tog vremena, kao što su Cibonino osvajanje Kupa prvaka i nuklearna katastrofa u Černobilu. Između ostaloga, publika će imati prilike doznati kako su izgledale prve godine rada popularnog Omladinskog radija. U 12 epizoda nove sezone nastupit će svi do sada poznati likovi, predvođeni Kipom i Žungulom, a ukupno će biti oko 200 glumaca. U glavnim su ulogama Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Franjo Kuhar, Karlo Maloča, Sreten Mokrović, Anica Dobra, Kaja Šišmanović, Sara Stanić, Elizabeta Kukić.

Snimanje šestodijelne dramske serije Područje bez signala započelo je 30. rujna na lokacijama u Dugoj Resi. Seriju nabavljenu preko javnog Poziva neovisnim proizvođačima za HRT proizvodi tvrtka “Kinorama”. Kreatorica i producentica serije je Ankica Jurić Tilić, scenarij su prema nagrađivanom istoimenom romanu Roberta Perišića napisali Hana Jušić, Milan F. Živlović i Jelena Paljan, a režiju potpisuje Dalibor Matanić (čiji je novi dugometražni igrani film Zora - podržan i od HRT-a - odabran u glavnu selekciju filmskog festivala “Black Nights” u Tallinu). Priča serije prati dvojicu Zagrepčana, poduzetnika Olega (Rene Bitorajac) i njegova nešto manje poduzetnog bratića, nezaposlenog inženjera Nikolu (Krešimir Mikić) koje u zabačeni provincijski gradić dovede narudžba pomalo sumnjivog, ali dobro potkoženog bliskoistočnog naručitelja. Da bi mu isporučili turbinu kakva se više ne proizvodi, Oleg i Nikola obnavljaju proizvodnju davno zatvorene tvornice u gradiću utonulom u poratno i tranzicijsko beznađe. Ubrzo gradić živne i mještani radom polako vraćaju izgubljeno dostojanstvo i nadu, ali tada se počinju gomilati nevolje...

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata