Kultura
ANSAMBLI HRT-A OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Koncerti na otvorenom u četiri zagrebačka doma
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Međunarodni dan starijih osoba HRT obilježava koncertima svojih glazbenih ansambala u četiri zagrebačka doma za starije i nemoćne u nadležnosti Grada Zagreba.


Koncerti su organizirani na otvorenom prostoru u sklopu domova, korisnici su ih pratili i sa svojih prozora i balkona, a organizirani su zahvaljujući inicijativi Povjerenstva za sprečavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina osnovanom pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te u suradnji sa zagrebačkim Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. U razgovoru s voditeljima domova program je pripremljen u skladu s preferencijama korisnika i repertoarom ansambla HRT-a.


Komorni sastav Simfonijskog orkestra HRT-a nastupio je Domu za starije osobe Trnje s evergreenima klasične glazbe: Suitom Holberg Edvarda Griega, 6. simfonijom u D-duru Luke Sorkočevića i Koncertom za 3 trube, timpane i gudače Georga Philippa Telemanna. Svojom su izvedbom razgalili korisnike koji su koncert pratili u vrtu doma uživajući u dobroj glazbi i jutarnjem suncu.


Jazz orkestar HRT-a je uz Marka Tolju pod vodstvom svog umjetničkog voditelja Mirona Hausera u Domu za starije osobe Sveti Josip za korisnike izveo svima drage i znane šlagere koje je još prije mnogo godina proslavio Ivo Robić… Kava na suncu uz glazbu iz mladosti bilo je prvo osvježenje svakodnevice korisnika i djelatnika Doma Sv. Josip koji su baš kao i nekada na plesnjacima uz hitove Ive Robića i zaplesali.


Zbor HRT-a pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija i uz klavirsku pratnju Pavla Mašića, korisnicima Doma za starije osobe Park (Lašćinska 98a) na jutarnjoj glazbenoj matineji izveo je najpoznatije zborove operne literature –Wagnerov Treulich gefuehrt iz opere Lohengrin, Zbor hodočasnika iz opere Tannhaeuser, Verdijev Zbor Roma iz opere Trubadur i Va pensiero iz opere Nabucco kao i domaće nezaobilazne Zbor Hrvatica iz opere Porin Vatroslava Lisinskog i U boj, u boj iz opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca. U ‘dodatku‘ Moja Domovina (Tutić/ Dujmić/ Kalogjera) zboru su se u izvedbi pridružili i raspoloženi korisnici i djelatnici Doma.


Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold uz stalnog suradnika, baritona Miroslava Živkovića, poznatog po sugestivnom izvođenju starogradskih pjesama i kajkavskih popevki, u Domu za starije osobe Maksimir (Hegedušićeva 20) ugrijali su srca svih koji su njihov nastup pratili u dvorištu Doma ili sa svojih balkona. Zagrebačka promenada, Piši mi mati, Suza za zagorske brege, Pjevat će Slavonija, Gračanska polka, Stavi svjetiljku u prozor, Tvoja zemlja… pjesme su koje su odzvanjale ovog jutra Maksimirom.                                                                   

Koncertima je HRT nastojao ublažiti svakodnevicu korisnika domova za starije kojima je ove godine osobito ionako teške dane, s obzirom na preporuke i mjere zaštite od epidemije, provode daleko od očiju bližnjih i dodira s vanjskim svijetom. Pružanjem uživanja u glazbi uživo, glazbenici su barem nakratko olakšali korisnicima boravak u domovima i umanjili im osjećaj izolacije. N.Vek.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente