Tehno
IGRALI SMO: SPELUNKY 2

Igra koja će vam pružiti sate i sate jedinstvene zabave
Objavljeno 2. listopada, 2020.
Naoko jednostavna igra mnogima je zadala glavobolje zbog svoje težine i skrivenih tajni

Nakon gotovo osam godina od pojave originala, dobili smo priliku zaigrati omiljenog rudara i u novom nastavku, Spelunky 2, koji donosi isti šarm, ali i puno novosti.


Spelunky je platformerski roguelike koji je od svog predstavljanja privukao mnoge igrače. Iako je na svome početku bio dostupan samo za konzolu Xbox, ubrzo je zbog velikog zanimanja pronašao put do računala, ali i na Sonyjev PlayStation 3. Naoko jednostavna igra mnogima je zadala glavobolje zbog svoje težine i skrivenih tajni. Sada, gotovo osam godina poslije, dobili smo priliku zaigrati nastavak, Spelunky 2, koji donosi isti onaj šarm i sve ono što smo voljeli (ili mrzili) kod originala. Da ne budemo krivo shvaćeno, igru ste jedino mogli mrziti zbog težine, ali u tome je i bila kvaka, jer vas je njezina težina držala dugo uz konzolu pružajući sate i sate igre.

Isti šarm

Spelunky 2 u ovom nastavku zapravo nema očite mane osim svoje težine. Dakako, to je uvjetna mana jer, kao što smo naveli, upravo je težina bila jedan od faktora zašto su se mnogi zalijepili za ovu igru. Ista priča, dakle, prati i original i nastavak. Ako vam se svidi roguelike tip igre kao što je Spelunky 2, manu zasigurno nećete pronaći. Stoga, držat ćemo se svega onog dobrog i zabavnog što igra donosi. Ako se do sada niste sreli sa Spelunkyjem, trebat će vam neko vrijeme kako biste prihvatili činjenicu da uz na prvi pogled jednostavnu igru možete provesti sate i sate a da vam to vrijeme proleti kao minute. Spelunky 2 je sve što je bio i original, samo ljepši, dotjeraniji, s više mogućnosti. Spelunky 2 tako podržava i online multiplayer pa je igru moguće zaigrati i u društvu. Osim toga, igra ima i nove mehanike kojima otključavamo tajne i prolazimo nivoe, a s tim novim mogućnostima imamo dojam da je igra postala još zahtjevnija, pa ako ste slabih živaca, pripremite se. Kao i kod originala, igri treba pristupiti polako te otkrivati sve oko nas. Naime, Spelunky 2 donosi mnogo umiranja, pa budite spremni s igrom krenuti ispočetka i nekoliko desetaka, ako ne i stotina, puta. Međutim, jednom kada se upoznate sa svime i broj umiranja će pasti. Igra jednostavno od igrača zahtijeva testiranje zamki, neprijatelja, prepreka, a s tim neizbježno ide i umiranje našeg junaka, odnosno junakinje. Naime, igra je ovaj put smještena na Mjesec, a glavna junakinja kći je glavnog junaka iz prve igre i jednog od NPC-jeva (non-player character) koje ste mogli otključati u originalu. Olmec, zlatna glava iz originala, i dalje je tu, a cilj je naći roditelje, koji, prema riječima u pisanom dnevniku, uživaju u novim avanturama.

Čuvaj živu glavu

Iako je konceptualnu igra ista kao original – moramo sačuvati živu glavu do kraja određenog nivoa - Spelunky 2 donosi i bitnu novost - prečace. Naime, na kraju, nakon što porazimo bossa, igra nam nudi mogućnost odabrati određene prečace, ako, naravno, zadovoljimo uvjete za njih. Na taj način možemo si olakšati prolazak igre, bar donekle. Druge novosti uključuju dodatak mountova, više NPC-jeva, više prodavača, dodatak prolaza u kojima možete skupiti još blaga, dorađeno kretanje i mehanike poznatih protivnika…


Sve novosti u nastavku donose veću igrivost, ali i težinu. Ako do sada niste igrali Spelunky i ovo vam je prvi susret s njim, svakako se oboružajte strpljivošću. Iako jednostavna, igra će vam pružiti sate i sate jedinstvene zabave.
Marin Režić
Spelunky 2 je igra koju će obožavati svi ljubitelji platformerskog roguelikea, posebno oni koji traže izuzetnu zahtjevnost
Spelunky 2 je sve što je bio i original, samo ljepši, dotjeraniji, s više mogućnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike