Crna kronika
MLADIĆ PROVALIO U ČETIRI VOZILA

Serijskom lopovu na meti su bili automobili u Retfali
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Šteta je nekoliko tisuća kuna, a lopov je krao novčanike, dokumente, kartice...

OSIJEK - Dvadesetogodišnji Osječanin osumnjičen je za provale i krađe iz četiri automobila u Osijeku. Mladića se sumnjiči da je tijekom rujna u više navrata provalio u četiri automobila u vlasništvu 24-godišnjakinje, 25-godišnjaka, 44-godišnjaka i 52-godišnjaka.


Iz automobila je ukrao novčanike, novac, osobne dokumente, kartice i sunčane naočale. Iz Policijske uprave osječko-baranjske navode kako su vlasnici automobila oštećeni za nekoliko tisuća kuna. Dvadesetogodišnjak je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. Kako doznajemo, riječ je o lopovu koji je provaljivao u vozila na području osječke Retfale. Na njega su građani upozoravali i na društvenim mrežama. Okradene Osječanke navodile su kako je bilo dovoljno pet ili 15 minuta njihove odsutnosti da stvari iz automobila nestanu.


Provale u motorna vozila, automobile, kamione i slično vrlo su česta pojava u Hrvatskoj, a da su takve krađe u porastu, svjedoče statistički podatci MUP-a prema kojima je samo prošle godine teških krađa provaljivanjem u motorna vozila zabilježeno pet posto više nego godinu prije. U protekle dvije godine provaljeno je u 2583 motorna vozila, i to 2018. u 1260, a prošle godine čak u 1323 razna vozila. Koliki je uspjeh pronaći provalnika u motorno vozilo, svjedoče i podatci da je u 2018. godini otkriveno tek 15,2 posto takvih lopova, a prošle godine 17,7 posto. Naknadno je lani otkriveno još 16,4 posto kradljivaca iz vozila, a godinu prije tek 14,2 posto.


Provalnih krađa u motorna vozila u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine dogodilo se 47, a u 13 slučajeva otkriveni su provalnici. Kako bi smanjili mogućnost tih kaznenih djela, vlasnicima automobila iz policije savjetuju da torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu, na primjer na sjedalima i policama vozila, jer tako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti tih stvari.

Sandra Lacić

STVARI NE OSTAVLJAJTE NA VIDLJIVOM MJESTU, TO JE MAMAC ZA LOPOVA
Zlatnom nakitu, novcu, fotoopremi i videoopremi, prijenosnim računalima i torbicama nije mjesto u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila.

- Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu, a prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja. Zaključajte vozilo kada ga ostavljate čak i za kratko vrijeme vaše odsutnosti, na primjer zbog odlaska na kiosk, u trgovinu ili dječji vrtić, jer to vrijeme kradljivac može iskoristiti za krađu. Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima. Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika. Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora, a ako imate mogućnost, izvadite audioopremu i videoopremu iz vozila. Uključite alarmni uređaj ako je ugrađen u vozilo - savjetuju iz policije. Međutim, ako lopov ima namjeru provaliti u vozilo ili ukrasti nešto "u prolazu", ni sav mogući oprez neće pomoći.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

Najčitanije iz rubrike