Sport
NAŠIČANI NAKON PLASMANA U SKUPINE EUROPSKE RUKOMETNE LIGE

Mi se nikoga ne bojimo
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Ždrijeb skupina Europske lige je u četvrtak, a NEXE je svrstan u petu jakosnu skupinu

Uvijek rječit, često i slikovit, trener NEXE-a Hrvoje Horvat nakon utakmice najbolje je opisao s čime su se njegovi igrači suočili uoči susreta s Bidasoa Irunom i osjećaj koji se dogodio nakon pobjede od 29:24, nadoknađivanja "minus tri", izbacivanja španjolskog kluba i plasmana u skupine Europske lige.


- Skinuli smo sada okove i utege s naših nogu i ramena. Nakon ovoga možemo samo rasti - pričao je Horvat dok se u pozadini orilo "Inati se, Slavonijo" što je i njemu bila nekakva misao vodilja prije uzvratnog susreta


Suočili su se igrači NEXE-a s velikom preprekom. Španjolska je Bidasoa momčad ogromnog iskustva, prošle sezone, i to vrlo uspješno, igrala je u Ligi prvaka, istina, u onoj neelitnoj skupini, ali u kojoj također igraju vrlo kvalitetne momčadi. Ne možda iz onoga top-ranga, ali svakako red momčadi koje možemo nazvati drugi razred europskog rukometa. Pripada li u taj rang već sada NEXE? Koliko vrijedi sadašnja našička momčad, upravo će otkriti ono što slijedi. Deset utakmica, pet jakih suparnika u Našicama ove jeseni i zime. Naime, po novom ustroju EHF klupskih natjecanja, sadašnja Europska liga koja je na snazi od ove sezone sigurno je kvalitetnija negoli posljednjih godina EHF Kup u kojemu su Našičani, primjerice, prošle godine nes(p)retno ispali upravo na zadnjem koraku prije ulaska u skupine. Nesretno "stop" od Benfice lani pa nedavno Vardara u četvrtfinalu SEHA Gazprom lige u najboljem su sjećanju svih onih koji prate NEXE. Možemo spominjati i ranije Fuchse Berlin pa i sezonu 2018./2019. kada su u skupini EHF Kupa od starta 3-0 došli na 3-3 i nisu uspjeli ostvariti plasman u četvrtfinale. Dovoljno da se počne postavljati pitanje može li NEXE s Horvatom ostvariti upravo taj zadnji koračić koji je često nedostajao. I zato je Bidasoa Irun bila važan test i za trenera. Protiv sebe je imao jednog od najcjenjenijih španjolskih stručnjaka, po taktičkom znanju je iz iste škole iz koje je izišla danas u Europi i svijetu najcjenjenija rukometna katedra. Na kraju je Horvat izišao kao pobjednik. Nadmudrio je Cuetaru. Pripremio je momčad za 60 minuta nadmudrivanja, premda je imao na putu i nekoliko prepreka poput ozljede Buvinića, lošeg ulaska u susret i 1-6 ili pomalo bizarnog trganja dresova zbog čega neke igrače Horvat nije ni mogao vraćati u igru jer druge odnosno treće garniture nije bilo.


- Ha, bolje je otvoriti loše utakmicu, a odlično je zatvoriti - rekao je gotovo "grunfovski" trener NEXE-a koji je u Našice doveo "mini Ligu prvaka".
Tko će točno biti suparnik NEXE-u doznat ćemo u četvrtak u 11 sati kada će se u Beču održati ždrijeb skupina Europske lige, 24 momčadi bit će podijeljene u četiri skupine sa po šest momčadi. NEXE-ovi potencijalni suparnici su neki od ponajboljih klubova u Europi koji bi i u Ligi prvaka sigurno imali što reći. No nakon proživljenog i doživljenog protiv Bidasoa Iruna, Našičani se doista nikoga ne trebaju bojati. Naime, kako bi Horvat rekao: "Okovi su skinuti, nakon ovoga možemo samo rasti."


Krešimir Lacković
Hrvoje Horvat

trener NEXE-a

Ovo je bila najbolja pozivnica za ostatak sezone. Svaka čast protivniku, ali mislim kako su moji dečki zaslužili da se o njima nakon ove utakmice isključivo priča.
JAKOSNE SKUPINE
1. bubanj: Ademar Leon, USAM Nimes Gard, SC Magdeburg, Grundfos Tatabanya KC

2. bubanj: Orlen Wisla Plock, Dinamo Bucuresti, Kadetten Schaffhausen, Alingsas HK

3. bubanj: Eurofarm Pelister, Chekhovskie medvedi, Tatran Presov, Besiktas Aygaz,

4. bubanj: Fenix Toulouse Handball, Montpellier, Füchse Berlin i Rhein-Neckar Löwen;

5. bubanj: Fivers, NEXE, GOG, Sporting CP;

6. bubanj: Metalurg, Trimo Trebnje, IFK Kristianstad i CSKA.
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

SEDMO IZDANJE KUPA GRADA OSIJEKA U MAČEVANJU

Članovi MK Dmitar Zvonimir skupljali su iskustvo, ali i medalje

Najčitanije iz rubrike