Sport
SVJETSKI GIMNASTIČKI KUP U SZOMBATHELYU

Povratak na podij nakon dugih šest i pol mjeseci
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Kvalifikacije su na rasporedu u petak, a finala po spravama su u subotu i nedjelju

Trebala je to biti bogata gimnastička godina, međutim, zbog koronavirusa krenule su odgode. Odgođeni su svjetski kupovi, odgođene su Olimpijske igre. Premda su dugo sve držali na "stand byu", u rujnu je definitivno otkazano i natjecanje u Osijeku, koje se prvo trebalo održati u lipnju, a potom u rujnu kao pokazno natjecanje budućeg Platinum Cupa.


Ne zbog COVID-19, već zbog ratnog stanja i napetih odnosa između Armenije i Azerbajdžana sada je postalo upitno i održavanje Europskog prvenstva koje je planirano u prosincu. Zanimljivo, upravo je Baku bilo posljednje gimnastičko natjecanje koje je održano prije prekida. A prekid se dogodilo u pola natjecanja, nakon odrađenih kvalifikacija. Nekako najuporniji ostali su Mađari. U gradu Szombathelyu od 1. do 4. listopada, a službeno od petka do nedjelje jer je u četvrtak zakazan podijum trening, održat će se Svjetski gimnastički kup. Prvo veliko međunarodno natjecanje nakon više od šest i pol mjeseci. U Mađarskoj će se natjecati i hrvatske gimnastičarke i gimnastičari. U muškoj konkurenciji onaj trenutno najbolji trojac - svjetski viceprvak na preči Tin Srbić i iskusni dvojac na konju s hvataljkama Robert Seligman i Filip Ude. Kod djevojaka Tijana Korent, djevojački ipak poznatija kao Tkalčec, predvodit će sastav u kojemu su još posve mlade Zagrepčanke Tina Zelčić i Christina Zwicker.


- Svjetski kup u Szombathelyju jedino je natjecanje koje je ostalo iz prvotnog kalendara za 2020. godinu i nije pomaknuto za 2021. godinu kao što je slučaj s našim DOBRO World Cupom Osijek gdje smo odlučili osječku etapu premjestiti za lipanj sljedeće godine. Svakako je dobro što su mađarski kolege ustrajali na organizaciji eventa jer su se saznanja o pandemiji do danas dopunila i proširila u odnosu na ono što smo znali o virusu u ožujku ove godine kada su se i donosile odluke o otkazivanju sportskih natjecanja diljem svijeta. SK Szombathely je prvo natjecanje nakon pandemije koronovirusa koje će se u drugom dijelu 2020. organizirati pod supervizijom Svjetske gimnastičke federacije i ostaje nam vidjeti kako će se poštovati epidemiološke mjere tijekom samog natjecanja - pričao je uoči puta u Mađarsku Vladimir Mađarević, trener GD Osijek – Žita i vođa delegacije za SK Szombathely koji će organizatorima morati dati na uvid negativne testove na COVID-19 svih hrvatskih gimnastičarki i gimnastičara.

Inače, kvalifikacije na svim spravama održat će se u petak, a finala su po gimnastičkom rasporedu zakazana za subotu i nedjelju.


Krešimir Lacković
MAĐARI BI I EP UMJESTO BAKUA
Zbog ratnog stanja upitno je hoće li se održati Europsko prvenstvo u Bakuu. No pojavili su se potencijalni zainteresirani za organizaciju. Tako bi umjesto Bakua želio uskočiti mađarski Gyor. Dobili su već suglasnost svoje vlade, a kako Audi Arena u Gyoru, izgrađena prije manje od šest godina za potrebe tamošnjeg ženskog rukometnog kluba, posljednjih godina jednog od najboljih u Europi, kapacitetom zadovoljava svim uvjetima (5500 mjesta), onda je moguće da će se Europsko prvenstvo ove godine održati u Mađarskoj.
Možda ste propustili...

ODBOJKAŠI S DRAVE IGRAT ĆE ZA NASLOV PRVAKA DRŽAVE

Mursaši dobili majstoricu u Kašteli za reprizu lanjskog finala

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

POBJEDNICI MADRIDA DOBIT ĆE GOTOVO MILIJUN EURA

Donna u 1. kolu čeka kvalifikanticu

Najčitanije iz rubrike