Novosti
KORONAVIRUS U KAZNIONICI POŽEGA

Tri čuvara pozitivna, više
od 20 ih je u samoizolaciji
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Koronavirusom je zaražena i zatvorenica * Ministarstvo: Sve je pod kontrolom

Kaznionica u Požegi suočena je s manjkom čuvara zatvorenika zbog ulaska koronavirusa u tu ustanovu. Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je objavilo kako je službenik osiguranja Kaznionice u Požegi pozitivan na koronavirus te je sukladno uputama epidemiologa službenicima koji su bili u kontaktu sa zaraženim određena mjera samoizolacije.​

Dezinfekcija
Osim stražara, u samoizolaciji je navodno i sam ravnatelj Kaznionice te dio rukovoditelja. U srijedu je dr. Ante Vitalia, epidemiolog iz Požeško-slavonske županije, rekao kako su u Kaznionici Požega tri djelatnika pozitivna na koronavirus te jedna zatvorenica. Djelatnici su se zarazili na privatnim okupljanjima.

U Kaznionici u Požegi kaznu izvršavaju osuđeni muškarci u poluotvorenim uvjetima, žene u zatvorenim, poluotvorenim i otvorenim uvjetima te maloljetnice i maloljetnici.

"Ministarstvo je upoznato i promptno je reagiralo u slučaju pojave infekcije virusom SARS-CoV-2 jednog službenika Kaznionice u Požegi. Tako je, poštujući profesionalnu praksu, Epidemiološka služba Požeško-slavonske županije odredila mjeru samoizolacije za ukupno dvadeset i četiri službenika Kaznionice u Požegi, od kojih nitko ne pokazuje simptome. Službenik koji je primio pozitivni nalaz testa na COVID-19 postupa prema preporukama medicinskog osoblja i od samog stadija sumnje boravi u samoizolaciji, odnosno izolaciji. U Kaznionici u Požegi, uz druge mjere prevencije, provedena je i dezinfekcija svih potrebnih prostorija. S obzirom na pravovremenu reakciju, značajnijih ugroza za zatvoreničku populaciju, službenike i druge zaposlenike kao i Kaznionicu u cjelini u ovome trenutku nema", poručili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Kako su istaknuli, prema protokolu zaprimanja u zatvorski sustav, osoba lišena slobode koja dolazi izvan zatvorskog sustava zaprima se i smješta u sobu za izolaciju te joj se prema potrebi uzima bris i dostavlja na testiranje u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Sve kaznionice i zatvori Uprave za zatvorski sustav i probaciju imaju određen broj prostorija za izolaciju zatvorenika, pa tako i Kaznionica u Požegi. "Unatoč većem broju službenika u samoizolaciji, svi poslovi se odvijaju redovito. U Kaznionici je i dalje dovoljan broj službenika, rukovodećih službenika te dovoljan broj pravosudnih policajaca kako bi se osigurao kontinuirani rad", kažu iz nadležnog ministarstva.

Bez simptoma
Vezano uz stanje u drugim kaznenim tijelima, odnosno zatvorima i kaznionicama, iz Ministarstva pravosuđa i uprave kažu kako trenutno nema zabilježenih novih pozitivnih slučajeva te da zatvorski sustav u suradnji s nadležnim epidemiološkim službama poduzima sve mjere kako bi se zaštitile osobe lišene slobode kao i službenici zatvorskog sustava. Svaka sumnja na COVID-19 prijavljuje se centralnoj epidemiološkoj službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji koordinira protuepidemijske mjere.

Koronavirus je ušao u požeški zatvor i u srpnju. Naime, prekršajno kažnjeni zatvorenik u taj je zatvor došao 4. srpnja radi odsluživanja 15-dnevne kazne. "Prilikom primanja navedeni prekršajni kažnjenik nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a službenici koji su sudjelovali u postupku zaprimanja koristili su svu zaštitnu opremu. Dana 8. srpnja zbog povišene temperature i kašlja kažnjenik je testiran, a nalaz je bio negativan. Budući da su se simptomi i dalje nastavili, sukladno protokolu, kažnjenik je 14. srpnja ponovno testiran te je zaprimljen pozitivan nalaz na COVID-19", izvijestili su tada iz Ministarstva pravosuđa i uprave. Tada je u samoizolaciju moralo 12 službenika i pet zatvorenika.

Epidemija nije zaobišla ni druge hrvatske zatvore. Prije 15-ak dana COVID-19 ušao je u Zatvor u Šibeniku preko zatvorenika koji je tek četiri dana nakon dolaska u zatvor, 14. rujna, imao simptome zaraze. Krajem lipnja prekršajno kažnjeni zatvorenik donio je koronavirus i u Zatvor u Zagrebu. Ondje je trebao provesti osam dana, a čim je došao uzet mu je bris i dostavljen je na testiranje u Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iako nije pokazivao nikakve simptome bolesti. Ipak, bio je pozitivan. U ožujku je službenik Zatvora u Splitu bio pozitivan na koronavirus, no iz Ministarstva su istaknuli kako nije imao bliskih kontakata sa zatvorenicima, ali je 19 službenika tog zatvora završilo u samoizolaciji.

Sandra Lacić
NOVIH 213 SLUČAJEVA, PET UMRLIH
U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je pet osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1256, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Među aktivnim slučajevima je 288 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta. U posljednja 24 sata testirana su 6592 uzorka, a oporavilo se 110 osoba. U samoizolaciji je trenutno 8155 osoba. Novih osam slučajeva zaraze koronavirusom bilježila je Osječko-baranjska županija od ukupno analiziranih 350 uzoraka.
Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?