Novosti
OVOGA PUTA USPIO IZIĆI IZ BIH

Drago Tadić predao
se hrvatskoj policiji
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Osječanin Drago Tadić (59) u utorak se prijavio hrvatskim graničnim policajcima i ovoga puta uspio je doći iz Bosne i Hercegovine na sudsko ročište na Županijskom sudu u Osijeku, koje se održalo u srijedu. Osječaninu Dragi Tadiću (59) i Austrijancu Dietmaru Aluta-Oltyanu (76) sudi se zbog "izvlačenja" 15,7 milijuna kuna iz Osijek-Koteksa. Nakon prelaska u Hrvatsku Drago Tadić je uhićen na temelju tuzemne tjeralice raspisane nakon donošenja rješenja o određivanju istražnog zatvora. Policajci su ga potom odveli u zatvor u Osijeku gdje se trenutno nalazi i ima status istražnog zatvorenika.

- Došao je sam na granicu u utorak poslijepodne, prijavio se policiji i zamolio da ga odvedu da bi stigao na raspravu na osječki sud. Bio je na današnjoj raspravi (srijeda, nap. a.) i odlučio je da će svoju obranu iznijeti na kraju postupka. Ne osjeća se krivim za kazneno djelo za koje ga se optužnicom tereti - rekao nam je Zdravko Dumančić, odvjetnik Drage Tadića.

Svoju obranu, preko tumača, iznio je Austrijanac Dietmar Aluta-Oltyan (76), koji se također ne osjeća krivim. U svojoj obrani rekao je kako se radilo o dobrom poslu, da nitko nije oštećen te da nema govora o bilo kakvom kaznenom djelu. Austrijanac je zamolio da iznese svoju obranu na početku sudskog postupka da, s obzirom na njegovu dob, ne mora dolaziti na sve sudske rasprave.

Raspravljalo se i o mogućem ukidanju istražnog zatvora Dragi Tadiću.

- Raspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku u srijedu je odbilo prijedlog Drage Tadića i njegova branitelja za ukidanje istražnog zatvora, koji je prethodno određen po izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Osijeku i koje rješenje je potvrđeno odlukom Vrhovnog suda RH od 22. siječnja 2020. Nakon što je vijeće odbilo prijedlog za ukidanje istražnog zatvora protiv Drage Tadića, zakazane su nove rasprave za 19. i 20. listopada, te za 16. studenoga - doznajemo od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Podsjetimo, suđenje je trebalo započeti sredinom srpnja, no Tadić se na Županijskom sudu Osijek nije pojavio jer ga je na izlasku iz Bosne i Hercegovine uhitila policija po Interpolovoj tjeralici, a Austrijanac nije došao jer se bojao koronavirusa.

Tadićevi branitelji predali su tada sudu službenu zabilješku policije BiH s graničnog prijelaza Orašje iz koje je bilo vidljivo da je na izlazu iz BiH Tadić došao Audijem te da je policajcima u Interpolovoj bazi podataka signaliziralo da se radi o traženoj osobi koju treba uhititi. Tadićevi branitelji predložili su sudu da se ukine istražni zatvor i zamijeni jamstvom, a odvjetnik Zdravko Dumančić rekao je da je njegov branjenik Drago Tadić u apsurdnoj situaciji jer fizički ne može doći na sud i izjaviti da neće pobjeći.

Podsjetimo, Tadić je bio osuđen za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda zbog ishođenja povoljnije presude za Branimira Glavaša. U BiH je dobio nešto manju kaznu koju je otkupio. S.Lacić
Drago Tadić bio je na raspravi u srijedu, a odlučio je da će svoju obranu iznijeti na kraju postupka