Novosti
SUKOB ŠRU-A DUNAV I GRADONAČELNIKA

Penava prijeti udruzi vukovarskih ribiča
Objavljeno 1. listopada, 2020.
Uz poruku kako postupci udruge izazivaju bijes, gradonačelnik je rekao da će posljedica, što se njega tiče, sigurno biti

Športsko-ribolovna udruga Dunav godinama je organizirala prijevoz kupača na Vukovarsku adu, no ove se godine nisu javili na natječaj Grada Vukovara, držeći kako nisu u mogućnosti ispoštovati preporuke Zavoda za javno zdravstvo, od kojega su zatražili i mišljenje o načinu potencijalnog prijevoza građana čamcima na omiljeno kupalište mnogih Vukovaraca.

Grad je stoga odlučio raspisati pozivni natječaj, a posao je dobila tvrtka koja je osnovana samo nekoliko dana prije nego što je gradonačelnik Ivan Penava izjavio kako traže alternativno rješenje za manifestaciju "Ljeto na Vukovarskoj adi".

ŠRU Dunav prije dva dana oglasio se priopćenjem za javnost reagirajući na Penavine prozivke u medijima, ali i na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća, odbacujući njegov navod kako su zbog "osobnih interesa pojedinaca doveli Vukovarce u neugodnu situaciju". I doista, Penava je na sjednici Vijeća rekao kako je došlo do prekida partnerskog odnosa s udrugom, naglasivši kako ga je jako naljutilo saznanje da im ta udruga nije htjela ustupiti čamce.

"Solucija na koju smo htjeli ići je da mi, kao gradska uprava, sklopimo ugovore o djelu s ljudima koji su prethodno prevozili građane na adu, no dogradonačelnik Marijan Pavliček dobio je odgovor iz udruge kako oni prema Statutu ne mogu ustupiti čamce. Naravno da to izaziva bijes i ljutnju, jer svi znamo kako su čamci nabavljeni sredstvima Grada", naveo je, dodajući kako je u srpnju pokušao dogovoriti bar korištenje sanitarnoga čvora na adi, ali je udruga i to odbila. Ustvrdio je kako je riječ o jalu prema principu "ako nisam tamo ja, ne treba biti nitko drugi".

"Ostaje gorak okus, i to će sigurno imati posljedica, bar što se mene osobno tiče", poručio je Penava.

Alen Bainrauch, predsjednik ŠRU-a Dunav, ponovio nam je kako je odluka da se ne jave na natječaj bila upravo vođena interesom građana. "Na skupštini udruge zaključili smo kako epidemiološke mjere ne možemo ispoštovati, o čemu smo izvijestili gradsku upravu i medije. Penava izjavama kako smo se vodili interesima pojedinaca pokušava obmanuti javnost i narušiti ugled udruge koja je uvijek radila u interesu građana i očuvanja okoliša", rekao je. Komentirao je i Penavine riječi kako će posljedica sigurno biti, navodeći kako ih doživljava svojevrsnom prijetnjom. Za prostor u kojem se nalaze imaju potpisan ugovor s Gradom Vukovarom i, prema njima dostupnim informacijama, Grad bi do kraja godine trebao raspisati novi natječaj za korištenje objekta.

"Naš je ugovor istekao, a iz mjerodavnog nam je odjela rečeno kako će, kada i drugim korisnicima isteknu ugovori, biti raspisan natječaj te će se prema novim kriterijima klasificirati tko će biti u tom prostoru. Sve obveze uredno podmirujemo, međutim, ako dođe do nekakve odmazde, najam prostora mogao bi nam biti uskraćen", izjavio je Bainrauch.

Dragana Korpoš
POŠTOVALI STATUT I PREPORUKE
Bainrauch je naglasio kako plovila Gradu nisu mogli ustupiti, jer im Statut ne dopušta bilo kakvo ustupanje imovine, ako treća strana od toga ostvaruje dobit. Istodobno je upitao i zašto Penava ima potrebu prozivati ŠRU Dunav i govoriti o nekakvim posljedicama, kada su se vodili preporukama epidemiologa i odredbama Statuta. Iz Grada Vukovara potvrđeno nam je kako se novi natječaj za korištenje prostora, u kojem je i ŠRU Dunav, planira, no nema konkretnih naznaka kada će biti raspisan niti “potrebe za spekuliranje o ishodu njegovog rezultata”.
Alen Bainrauch,

predsjednik ŠRU-a Dunav

Izjavama kako smo se vodili interesima pojedinaca, Penava pokušava obmanuti javnost i narušiti ugled udruge koja je uvijek radila u interesu građana i očuvanja okoliša. Zato i moramo javno reagirati.