Kultura
IZLOŽBA KARIKATURA "ALOJZIJE STEPINAC U SLICI I RIJEČI"

Karikature Stepinca u vrijeme komunizma
Objavljeno 30. rujna, 2020.
DONJI MIHOLJAC - U sklopu proslave blagdana sv. Mihaela arkanđela i Dana grada Donjeg Miholjca, u župnom pastoralnom centru "Ivan Vajda" otvorena je izložba karikatura Alojzije Stepinac u slici i riječi. Utjecaj komunističke propagande na stvaranje negativne slike o zagrebačkom nadbiskupu u organizaciji Đakovačko-osječke nadbiskupije, Družbe braće hrvatskoga zmaja - Zmajski stol Osijek, ogranaka Matice hrvatske u Donjem Miholjcu i Osijeku. O izložbi su govorili Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske, potpredsjednik osječkog Ogranka te Ivan Vlahović, predsjednik Ogranka u Donjem Miholjcu. Naglašeno je kako je posebnost ove izložbe, osim neistina o blaženiku, i ta što prikazuje i preslike originalnih dokumenata koji pokazuju istinitu sliku kardinala Stepinca, borca za pravo i dostojanstvo svakog čovjeka.


Pročelnik Zmajskog stola Osijek Antun Tucak, Zmaj Sovićki, predstavio je djelovanje Družbe osnovane 1905., zabranjene 1946. i ponovo obnovljene 1990. s ciljem propagiranja svijetu među Hrvatima poznate Hrvate koji su dali svoj prinos u znanosti, kulturi i drugim područjima društvenog djelovanja.


Okupljenima se obratio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, izrazivši zadovoljstvo da Donji Miholjac nakon dugo vremena ponovno ima Ogranak Matice hrvatske.


Uz izložbu je prikazan film u izvornoj verziji iz tog vremena o suđenju i "krivici" kardinala Stepinca i "njegovih suradnika". Izložba nastoji prikazati obrazac oblikovanja javnoga mnijenja koji je Komunistička partija Jugoslavije provodila od 1945. do 1946. preko dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa. U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti.
Izložba je zajednički projekt Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, a njezini su autori dr. Tomislav Anić i dr. Mario Kevo s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, te prof. Suzana Obrovac Lipovac, voditeljica Odjela za odnose s javnošću HKS-a. S.Fridl
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike