Kultura
TIHOMIR MATIJEVIĆ OBJAVIO STRIP

Knjiga me veseli više od prisutnosti u novinama ili na inernetu
Objavljeno 1. listopada, 2020.
23. crtani romani šou: Tihomir Matijević predstavio je "Cvijeće na šanku", a Vukovarac Domagoj Rapčak strip "Mzungu Luka"

Tvornica je bila iznenađujuće puna ljudi, tko bi rekao da toliko ljudi prati strip-scenu. Razgovor u klubu pokraj glavne dvorane moderirali su Saša Paprić, ujedno i urednik knjige, te Marko Dješka iz HAS-a, koji su i urednici mog albuma. Bila je jako dobra interakcija s publikom u opuštenoj atmosferi - zadovoljno Tihomir Matijević komentira zagrebačku promociju svog prvog stripa Cvijeće na šanku održanu u Zagrebu, u Tvornici kulture, u sklopu 23. međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con.

U tri je dana festival posjetilo oko 400 posjetitelja, što je nešto manja brojka nego inače, jer ovaj festival slovi za najveći, ne samo u Hrvatskoj nego i u široj okolici. Upravo stoga bio je više nego odlična prilika da osječki umjetnik predstavi svoj strip-prvijenac. Nacrtavši prvu tablu prije točno dvije godine, u listopadu 2018., Tihomir je odmah znao da bi nekada mogao u ruci držati i svoj ukoričeni strip. Osjetio je da je ovo forma koja mu predstavlja izazov. Većinu je prijatelja i znanaca iznenadio iskorakom u devetu umjetnost. Malo su ga svi zbunjeno gledali, no Tihomir je odlučan bio od početka.


- Odmah sam planirao cijeli album, a tako i sada planiram sljedeći. Knjiga me, ipak, najviše veseli, više od prisutnosti u novinama ili na društvenim mrežama - iskren je Tihomir.


Primarno se izražava skulpturom, stripu je uz likovni jednako važan i tekstualni dio, no kaže da mu pisanje nije strano.


- Već sam objavio nekoliko knjiga, a uskoro izlazi i moja zbirka eseja iz područja filozofije, teorije umjetnosti, semiologije itd., omekšanih romanesknim dijelovima. No u odnosu prema takvim tekstovima, osjetio sam potrebu za bržim komentarom, manje strukturiranim. Stripovi od jedne table su sličniji poeziji, u smislu izbačaja na dah - slikovit je Matijević, kojemu je autobiografija baza za strip. Za sebe kaže da je inače "pasivni voajer", no tko poznaje i prati njegov umjetnički rad, zna i da je uvijek to vrlo glasan i jasno artikuliran komentar aktualnoga društvenoga trenutka.


- Svoju malu povijest ubacujem u velike povijesne događaje, povećavajući tako i svoje značenje. Autobiografski elementi su samo baza koju nadograđujem u svim vremenskim i prostornim horizontalama i vertikalama krećući se iz sadašnjosti u prošlost i budućnost. Istovremeno, nije mi bitno da je faktički precizno, bez problema skrećem u neistinu ili laž, odnosno maštu ako se pojave dramaturške potrebe - piše Tihomor, pojašnjavajući da se pasivno-voajerski prisutan odnosi na Facebook, gdje je osjetio potrebu za društvenim komentarom.

- Forma od jedne strip-table je idealna za taj brzi medij za skrolanje - kaže Tihomir, na čije su sudjelovanje na festivalu organizatori iznimno ponosni, kao i na ostale sudionike, jer su upravo domaće autorske i izdavačke snage - zbog pandemijskih okolnosti - iznijele program. Opravdano su izostali međunarodni gosti i publika.


Tako su Slavonci, okupljeni oko udruge Hrvatski autorski strip predstavili dva strip-albuma - uz već spomenuto Matijevićevo Cvijeće na šanku, javnost se upoznala i strip Mzungu Luka koji potpisuje 34-godišnji Vukovarac Domagoj Rapčak, a koji je ugledao svjetlo dana u tiskanom obliku zahvaljujući natječaju Ministarstva kulture i medija Poticanje književnog stvaralaštva.


Prilikom promocije Cvijeća na šanku predstavljena je i udruga Hrvatski autorski strip, koja svoje sjedište ima u Osijeku, a za cilj, kako joj samo ime i kaže - produkciju i promociju domaćega autorskoga stripa.


Mzungu Luka je biografsko-putopisni strip humorističnoga karaktera zasnovan na stvarnim događanjima. Protagonist Luka osječki je učitelj povijesti i engleskog jezika koji se na tri mjeseca zaputi u Tanzaniju, gdje ostaje izložen nepoznatom jeziku i kulturi te neobičnim situacijama. Pojedinačne anegdote oblikovane su u kraće epizodne stripove, a povremeno su između anegdota ubačene i razne poučne informacije te zanimljivosti o Tanzaniji i Africi općenito. Naziv mzungu potječe iz svahilija, jezika koji je u službenoj uporabi u Tanzaniji, ali i drugim zemljama istočne Afrike. Najjednostavnije se prevodi kao bijelac, ali u afričkom kontekstu predstavlja i stereotip bijelog čovjeka koji besciljno luta svijetom. Jedan od prvih kulturnih šokova koje protagonist doživljava upravo je to da mu na autobusnoj karti ne piše ime i prezime, već jednostavno Mzungu Luka, ispisano rukom.


- Iako osnovani ove godine, izdali smo dva strip-albuma i predstavili ih publici u Zagrebu, a isto planiramo učiniti i u Osijeku, Vukovaru, Đakovu i Splitu, pregovori su u tijeku. Inicijalno, ideja je nastala 2016., nakon promocije virovitičkog strip-fanzina Gavran, održane u zavičajnom društvu Virovitičana u Zagrebu, a kada su zagrebački strip-autor Mislav Tomašinjak, splitska strip-autorica Mihaela Erceg i osječki strip-autor Marko Dješka došli do zaključka da nedostaje nekakav okvir gdje bi domaća strip-radinost bila prikazana. Ubrzo nakon toga, na 24-satnom crtanju stripa u Osijeku, Marko je osječkoj ekipi predstavio ideju, nakon čega je otvorena stranica Hrvatski autorski strip, koja sada broji 1202 člana i služi kao katalog domaće strip-radinosti. Ova pozamašna brojka članova bila je sveopće iznenađenje moderatorima jer su se naše procjene kretale od 300 do 500 članova - ne krije oduševljenje Saša Paprić, član Inicijative HAS-a.


Nakon nekoliko godina rada odlučili su formalizirati inicijativu i produkt toga je udruga Hrvatski autorski strip, s tim da stranica ostaje otvorena i drugim izdavačima, nije zatvorenog karaktera.


Ne manje važno je i da je na na CRŠ-u Marko Dješka predstavio drugi broj strip-magazina OHOHO, koji uređuje, a prvi je imao promociju u veljači u Osijeku. Za dva će tjedana, 16. listopada, u Osijeku biti i promocija i prateća izložba strip-albuma Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka solinskog strip-autora Vinka Barića, uz sudjelovanje kultnog Dubravka Matakovića, u Art Caffeu.

- Kohezivni faktor koji je proizvelo pokretanje Facebook grupe i posljedično formaliziranje inicijative u udrugu se već vidi i u tom da će Vinko gostovati u Osijeku, a mi imati priliku predstaviti naša izdanja u Splitu. Vinko je akademski slikar, strip-album je nastavak prethodnog, što je isto svojevrsni presedan posebice jer je samizdat. Virovitičani planiraju novi broj Gavrana, kojeg izdaje strip-club 85, a što je ujedno i najstariji strip-fanzin u Hrvatskoj, pretpostavljam i šire - ponosno Paprić najavljuje aktivnosti HAS-a.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike