Kultura
ŠTO UTJEČE NA IZBOR

Za odabir knjiga koje čitamo presudne su književne kritike i preporuke
Objavljeno 1. listopada, 2020.
U anketi koju je među svojim čitateljima proveo portal Kritika h,d,p, na pitanje Kako odabirete knjige koje ćete pročitati? najveći broj sudionika, njih 52 %, odabrao je odgovor da čitaju književne kritike. Na drugom je mjestu, s 19 % glasova, odgovor koji sugerira da su preporuke prijatelja važne za izbor knjige koju čitaju, a na trećem mjestu sa 17 % glasova odgovor da se prilikom odabira informiraju na društvenim mrežama. Najmanji postotak ispitanika odgovorio je da redovito posjećuju knjižare i da razgovaraju o knjigama s prodavačima (7 %) te da najbolje preporuke za čitanje dobivaju u knjižnicama (5 %).


Anketa je pokrenuta u cilju otkrivanja onoga što utječe na izbor knjiga za čitanje, a rezultati su izvedeni iz glasova 200 sudionika.


Kritika h,d,p, specijalizirani je portal Hrvatskog društva pisaca za književnost, kritiku i srodne kulturno-umjetničke i društvene teme. Pokrenut je u kolovozu ove godine sa željom da se afirmira kritički govor o književnosti i kulturi te pridonese boljoj vidljivosti tema vezanih uz knjigu, spisateljski rad, čitanje i interpretaciju književnosti.


Portal redovito prati i vrjednuje knjižnu produkciju, objavljuje recenzije novijih izdanja domaće i prijevodne književnosti, teorije i publicistike, informativno-istraživačke tekstove, intervjue, komentare i najave vrijednih događanja vezanih uz knjigu. Svoje su tekstove objavili Katarina Luketić, Kruno Lokotar, Jagna Pogačnik, Marko Pogačar, Boris Postnikov, Nataša Govedić, Luka Ostojić, Dejan Kršić, Monika Herceg, Srećko Horvat, Andrijana Kos Lajtman, Davor Ivankovac, Lora Tomaš i dr.
Portal premijerno predstavlja i književne tekstove iz radionica suvremenih domaćih i regionalnih autorica i autora pa su tako dosad svoje rukopise na portalu predstavili književnica Nada Gašić čiji novi roman Devet života gospođe Adele tek treba biti objavljen, potom Selvedin Avdić i Miroslav Kirin koji su s čitateljima podijelili svoje još neobjavljene proze. N.Vek.
Na trećem je mjestu sa 17 % glasova odgovor da se prilikom odabira knjige informiraju na društvenim mrežama
Možda ste propustili...

JEDINSTVENI MAJSTOR: MENTOR, MODEL I SLIKAR

Goli slikar slika golu istinu

PROGRAMSKI SVE ZANIMLJIVIJI KELEMENOVI DANI

Ni nakon 26 godina slatinski festival nije posustao

U TEHNIČKOM MUZEJU NIKOLA TESLA

Danas se zlato ispire pred turistima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKI MUZEJ VIROVITICA IMA NAJBOLJI NOVI STALNI POSTAV

Donedavno Virovitičani nisu mogli ući ni u krug kandidata za nagrade poput ove

2

KONCERT TRIJA SOLENZA U KULTURNOM CENTRU

Izložba zatvorena adekvatnom pompom

3

PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA JULIJANE MATANOVIĆ

Zbirka koja se čita u dahu