Kultura
POBJEDNICA 17. NATJECANJA FERDO LIVADIĆ

Mlada Lucija Stilinović osvaja zrelošću i kompletnošću
Objavljeno 30. rujna, 2020.

Prosudbena komisija dugo je vijećala i na kraju u jednoglasju zaključila da je Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost zaslužila flautistica Lucija Stilinović - objavio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić na svečanosti proglašenja pobjednika 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.


U obrazloženju odluke prosudbena komisija, koju su činili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić, navela je da su "stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelinu najuočljiviji aduti Lucije Stilinović", dodavši da ona osvaja zrelošću i kompletnošću.


Time je Luciji Stilinović pripalo 15.000 kuna bruto, što je osigurao Festival, a nagradu je uručila ravnateljica POU-a Samobor Jelena Vojvoda. Usto, za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju, koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021.


Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora ide u ruke pijanistice Mije Pečnik. U obrazloženju je prosudbena komisija navela da "Impromptu op. 32b minijatura je Dore Pejačević koja je pod prstima Mije Pečnik izrasla u nesagledivo prostranstvo ljepote. Virtuoznost stavljena u službu kontrole boje, svjetla, hijerarhije među glasovima sirenskim je zovom zaronila slušatelje u intimnost glazbe Dore Pejačević i otkrila puni sustvaralački potencijal mlade interpretkinje".


Mia Pečnik osvojila je 7500 kuna u bruto iznosu, koji osiguravaju pokrovitelji, te nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a nagradu joj je uručila zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković.


Prosudbena komisija zaključila je da se svih šestero solista predstavilo izvedbama koje su demonstrirale snagu njihova talenta, dubinu glazbene imaginacije i tehničke nadmoći te kako je neupitno da su svi finalisti bili izvrsni i da zaslužuju iskreno divljenje i čestitke.


To su zaslužili i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja - Trio Eusebius, koji je ponovno oduševio samoborsku publiku u župnoj crkvi svete Anastazije. Članovi trija - violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković, na početku su praizveli skladbu Za njih troje, koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić. Skladatelj je osobno nazočio izvedbi, a o svojoj novoj skladbi napisao da "sukladno sastavu (trio) u formalno-zvukovnoj strukturi skladbe broj tri ima posebno značenje".


Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama i Zovu me Tryor Dubravka Detonija, za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak - Ruski plesovi iz baleta Petruška Igora Stravinskog.

Na ovogodišnjoj Samoborskoj glazbeni jeseni potom je bila jednodnevna stanka, a program se nastavlja u četvrtak, 1. listopada, koncertom Harlequin Art Collectivea od 20 sati u župnoj crkvi svete Anastazije. Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija. N.Vek.
Za pobjednicu će Mirela Ivičević napisati novu kompoziciju, koja će biti praizvedena na natjecanju 2021.
Možda ste propustili...

DR. SC. HERMINE GÖRICKE LUKIĆ BOGATIJA JE ZA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Muzeju je poklonila svoje najljepše godine, koje su joj jednako tako i uzvraćene

PROMOCIJA ZBIRKE PRIČA JULIJANE MATANOVIĆ

Zbirka koja se čita u dahu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. HERMINE GÖRICKE LUKIĆ BOGATIJA JE ZA NAGRADU ZA ŽIVOTNO DJELO

Muzeju je poklonila svoje najljepše godine, koje su joj jednako tako i uzvraćene

2

GALLERIA BUSINESS CENTER

Počeo Jesenski sajam knjiga

3

MEĐUNARODNI USPJESI MLADIH NAŠIČKIH GLAZBENICA

Nuo, Lejla i Hana uspješne u Srbiji