Ekonomija
POSJET DELEGACIJE ŽUPANIJE RUSE

Jačanje gospodarske suradnje s Bugarskom
Objavljeno 1. listopada, 2020.

U posjet Osječko-baranjskoj županiji jučer su stigli predstavnici bugarske županije Ruse, predvođeni županom i manjom gospodarskom delegacijom tamošnjih tvrtki. Županija Ruse ima 268 tisuća stanovnika i posjeduje bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Grad Ruse najveća je bugarska luka na Dunavu, a vodeće gospodarske grane su metalurgija, tekstilna, kemijska i prehrambena industrija te ribarstvo i turizam.

Nakon prijma kod župana Ivana Anušića bugarsko izaslanstvo primio je i predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, nakon čega je održan gospodarski forum s ciljem međusobnog upoznavanja i uspostavljanja poslovne suradnje.
- Naš je cilj poboljšati razmjenu robe između naših zemalja, kao i ojačati turističko povezivanje. Ovdje smo da uputimo poziv, ne samo Županijskoj komori Osijek nego i turističkim agencijama, koje će imati određeni forum u našem gradu Ruseu. Ovdje smo da se povežemo kao dva naroda koja imaju zajedničke interese i ciljeve, kao i jednu zajedničku rijeku, Dunav, koja nas povezuje, i možemo ostvarivati puno bolje i dublje odnose - kazao je župan Županije Ruse Galin Todorov Grigorov.

Kako je istaknuo Zoran Kovačević, zahvaljujući naporima Veleposlanstva Republike Bugarske gospodarska razmjena dviju zemalja u posljednjih nekoliko godina porasla je nekoliko puta.
- Interes osječko-baranjskog gospodarstva i mogućnosti vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja, koja je još uvijek manja od onoga što priželjkujemo, iako se u posljednjih nekoliko godina znatno povećala, daju nam za pravo poduzeti sve aktivnosti u smjeru dodatnog jačanja suradnje. Županijska komora Osijek posljednjih deset godina poduzima aktivnosti koje imaju za cilj jačanje suradnje s jugoistokom Europe. To je prije svega interes prema Srbiji, Albaniji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Posebice prema Bugarskoj, s kojom je suradnja u apsolutnom iznosu najmanja, međutim, napori su vrlo intenzivni, našli smo partnera u njihovu veleposlanstvu te očekujemo staviti naglasak na Dunav kao rijeku koja nas povezuje - kazao je Kovačević. Ivan Alilović

Obišli i novo pristanište za kruzere

Nakon gospodarskog foruma izaslanstvo bugarske županije Ruse u pratnji domaćina iz Županijske komore Osijek obišlo je novo riječno pristanište za kruzere na Gornjodravskoj obali, na pola puta između vodenice i broda restorana (koji je sve do kraja prošle sezone pružao uslugu pristana). Osječki je to infrastrukturni objekt vrijedan 13,8 milijuna kuna investitora Lučke uprave Osijek. Pristanište je duljine šezdeset i širine osam metara, s četiri razine pristupa te je povezano s obalom dvama pristupnim mostovima i svakako će puslužiti budućoj suradnji dviju regija, posebice nakon što je Dunav istaknut kao najveća poveznica tih regija.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike