Ekonomija
POSJET DELEGACIJE ŽUPANIJE RUSE

Jačanje gospodarske suradnje s Bugarskom
Objavljeno 1. listopada, 2020.

U posjet Osječko-baranjskoj županiji jučer su stigli predstavnici bugarske županije Ruse, predvođeni županom i manjom gospodarskom delegacijom tamošnjih tvrtki. Županija Ruse ima 268 tisuća stanovnika i posjeduje bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Grad Ruse najveća je bugarska luka na Dunavu, a vodeće gospodarske grane su metalurgija, tekstilna, kemijska i prehrambena industrija te ribarstvo i turizam.

Nakon prijma kod župana Ivana Anušića bugarsko izaslanstvo primio je i predsjednik Županijske komore Osijek Zoran Kovačević, nakon čega je održan gospodarski forum s ciljem međusobnog upoznavanja i uspostavljanja poslovne suradnje.
- Naš je cilj poboljšati razmjenu robe između naših zemalja, kao i ojačati turističko povezivanje. Ovdje smo da uputimo poziv, ne samo Županijskoj komori Osijek nego i turističkim agencijama, koje će imati određeni forum u našem gradu Ruseu. Ovdje smo da se povežemo kao dva naroda koja imaju zajedničke interese i ciljeve, kao i jednu zajedničku rijeku, Dunav, koja nas povezuje, i možemo ostvarivati puno bolje i dublje odnose - kazao je župan Županije Ruse Galin Todorov Grigorov.

Kako je istaknuo Zoran Kovačević, zahvaljujući naporima Veleposlanstva Republike Bugarske gospodarska razmjena dviju zemalja u posljednjih nekoliko godina porasla je nekoliko puta.
- Interes osječko-baranjskog gospodarstva i mogućnosti vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja, koja je još uvijek manja od onoga što priželjkujemo, iako se u posljednjih nekoliko godina znatno povećala, daju nam za pravo poduzeti sve aktivnosti u smjeru dodatnog jačanja suradnje. Županijska komora Osijek posljednjih deset godina poduzima aktivnosti koje imaju za cilj jačanje suradnje s jugoistokom Europe. To je prije svega interes prema Srbiji, Albaniji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Posebice prema Bugarskoj, s kojom je suradnja u apsolutnom iznosu najmanja, međutim, napori su vrlo intenzivni, našli smo partnera u njihovu veleposlanstvu te očekujemo staviti naglasak na Dunav kao rijeku koja nas povezuje - kazao je Kovačević. Ivan Alilović

Obišli i novo pristanište za kruzere

Nakon gospodarskog foruma izaslanstvo bugarske županije Ruse u pratnji domaćina iz Županijske komore Osijek obišlo je novo riječno pristanište za kruzere na Gornjodravskoj obali, na pola puta između vodenice i broda restorana (koji je sve do kraja prošle sezone pružao uslugu pristana). Osječki je to infrastrukturni objekt vrijedan 13,8 milijuna kuna investitora Lučke uprave Osijek. Pristanište je duljine šezdeset i širine osam metara, s četiri razine pristupa te je povezano s obalom dvama pristupnim mostovima i svakako će puslužiti budućoj suradnji dviju regija, posebice nakon što je Dunav istaknut kao najveća poveznica tih regija.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike