Osijek
ČIŠĆENJE DNA ZIMSKE LUKE

Uklonjeni ostatci potonulog vaterpolo igrališta
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Lučka uprava Osijek za angažman je zamolila Satniju riječnih brodova HV-a iz vojarne Vrbik

Kao što smo i najavili prije dva tjedna, na inicijativu Lučke uprave Osijek organizirano je uklanjanje predmeta koji ometaju sigurnu plovidbu u osječkoj Zimskoj luci. U tu svrhu angažirani su i pripadnici Satnije riječnih brodova Inženjerske pukovnije Hrvatske kopnene vojske iz osječke vojarne Vrbik.
- Lučka uprava Osijek, kao javna ustanova za upravljanje lukama i pristaništima na rijekama Dravi i Muri, u svojoj djelatnosti osigurava i nesmetano pristajanje plovila u sportskim pristaništima. Zimska luka je naše najveće sportsko pristanište, pa smo se odlučili na ovu akciju - rekao nam je Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave. Pomoć je zatražena od Hrvatske vojske, koja se uključila s potrebnim resursima, pa se tako Dijanoviću pridružio satnik Tomislav Odak, zapovjednik satnije i vojarne Vrbik.

Najvažniji zadatak bio je ukloniti ostatke potonulog pontona bivšeg vaterpolskog igrališta, koji je činio problem za čamce u vrijeme niskog vodostaja Drave. Za njegovo izvlačenje bilo je dodatno angažirano plovilo Agencije za vodne putove. Izmjence, dva su para ronioca u nekoliko zarona ostatke pontona zakvačili sajlom za tegljenje. Istodobno se s dna izvadilo i sve ono što ne pripada Dravi - ostatci drugih plovila, odbačeni dijelovi bijele tehnike, ponešto automobilskih guma i podosta stolica, jamačno iz okolnih kafića. Hrvatska vojska, koja se još jednom odazvala pozivu civilnih institucija, naposljetku je sav izvučeni "drlog" svojim kamionom otpremila do reciklažnog dvorišta. Djelatnici Lučke uprave zauzvrat, kao pravi domaćini, pobrinuli su se za objed.D.Ku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike