Novosti
AMERIČKI VELEPOSLANIK NAJAVIO SKORO UKIDANJE VIZA

Kohorst: Nadamo se da će Hrvatska izabrati F-16
Objavljeno 30. rujna, 2020.
Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst rekao je u utorak u Zagrebu da su borbeni avioni F-16 "najbolji borbeni avioni na svijetu", i nada se da će se Hrvatska pri kupnji novih zrakoplova odlučiti za američku ponudu.


"Mislimo da je F-16 izvrstan izbor za Hrvatsku i nadamo se da će ih izabrati", rekao je američki veleposlanik novinarima u utorak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, na kojemu istraživači i studenti do 1. listopada mogu isprobati simulator F-16.


Kohorst je poručio da je "F-16 najbolji borbeni avion na svijetu" koji se dokazao u borbama, ali je dodao da se ne radi samo o nabavi aviona, nego i o "održavanju dugogodišnjih partnerskih odnosa".


Američki državni tajnik Mike Pompeo na europskoj je turneji, a u petak stiže u posjet Hrvatskoj. U Dubrovniku će ga primiti premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. Predviđen je i susret Pompea i ministra obrane Marija Banožića.


Razgovarat će o obrambenoj suradnji, avionima F-16, dvostrukom oporezivanju, jugoistoku Europe te o viznom izuzeću kojemu smo "vrlo blizu", rekao je Kohorst.
Uvjet Hrvatskoj za ukidanje američkih viza za manje je od tri posto odbijenih zahtjeva za vizu. Kohorst je rekao da nemaju još službeni izvještaj o ispunjenju tog uvjeta, ali je "vrlo optimističan". H
Možda ste propustili...