Novosti
SUSRET S IZETBEGOVIĆEM I ČOVIĆEM

Hrvatskom narodu u BiH predstavnika ne bi trebao birati drugi narod
Objavljeno 29. rujna, 2020.
Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao da je dan prije tijekom susreta u Banskim dvorima Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću jasno kazao da nije dobro da Hrvatima predstavnika u Predsjedništvu bira drugi narod. "Naravno, poštujući BiH i njezine institucije, naš jedinstven stav je da bi sami akteri u BiH, institucije i stranke, trebali iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju kakvu imamo sada, da jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne", rekao je hrvatski premijer i dodao da je uvjeren da se hrvatski stav "neće mijenjati tko god bio na vlasti".


Za sastanak održan u ponedjeljak sa zamjenicima predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izebegovićem, predsjednikom stranke SDA, te Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, Plenković je rekao da je prošao vrlo dobro, dodavši kako je hrvatski cilj "razvijati skladne odnose" sa susjednom državom koja je "upućena na nas i mi na nju". Dva tjedna prije u Zagrebu je bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. "Razmotrili smo niz tema, gospodarskih i političkih, te smo razgovarali o predstojećim izborima u BiH u studenome te izborima u Mostaru u prosincu", naveo je. Hrvatski premijer je rekao da se uoči 25. godišnjice Daytonskog sporazuma treba držati slova tog sporazuma, odnosno da sva tri naroda trebaju biti zastupljena u političkim institucijama BiH.


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je također sudjelovao na sastanku u ponedjeljak, u utorak je rekao da je obljetnica sporazuma prilika da se vidi je li BiH kao jedna "složena multinacionalna država stabilna i funkcionalna". Naglasio je da se "razgovarati mora", pa je najavio nastavak dijaloga kroz susret dviju vlada, no datum tog sastanka još nije određen. "Ako je netko iskreni zagovaratelj funkcionalne i stabilne BiH, onda je to Hrvatska", zaključio je šef hrvatske diplomacije.


Čović je u ponedjeljak nakon susreta rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države, te da on i Izetbegović "i dalje imaju različite poglede" kako mijenjati izborni zakon. "Ja sam inzistirao da se držimo tih sporazuma koje smo zajedno potpisali i čiji su svjedoci bili brojni predstavnici međunarodnih institucija u BiH", rekao je Čović nakon susreta, referirajući se na sporazume između Hrvata i Bošnjaka o izmjenama izbornog zakona i održavanju izbora u Mostaru.
Čović je dodao kako su ti sporazumi osnova za približavanje stavova hrvatske i bošnjačke strane te da su oni definirali "i rokove i načine što treba raditi do kraja godine kako bi se iduće godine usuglasili u parlamentu", no da se oni još ne provode. H
KOMŠIĆEVA KRITIKA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kako se Hrvatska ne bi trebala miješati u to kako će BiH izmijeniti svoj izborni zakon, a istodobno je neizravno kritizirao predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića jer je o tome pristao razgovarati u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. "Pogrešno je da se u Zagrebu legitimira priča o unutarnjim temama BiH. Što Hrvatska ima s izmjenama izbornog zakona u BiH?" kazao je Komšić za TV Federacije BiH (FTV). Dodao je kako je, prema njegovu sudu, potpuno loša odluka pozivati na razgovore stranačke dužnosnike kao predstavnike naroda, dodajući kako osobno nikad ne bi pristao sudjelovati u takvoj vrsti komunikacije. "Pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili", kazao je Komšić.
Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?