Novosti
IZBORI U SDP-U

Grbinu u Osijeku triput više glasova nego Kolaru
Objavljeno 30. rujna, 2020.
"Bit će nikad jača zastupljenost Slavonaca u stranačkom Predsjedništvu", kaže Hajduković, koji čeka ponavljanje izbora

Biljana Borzan, Željko Sabo te vrlo izvjesno Domagoj Hajduković i Biljana Gaća, bit će četiri predstavnika slavonskih županija (kao jedne izborne jedinice na izborima za vodstvo SDP-a) u novom Predsjedništvu SDP-a. Međutim, za potvrdu njihova ulaska u Predsjedništvo valja pričekati ponavljanje izbora zbog nepravilnosti na tri izborna mjesta, od kojih je jedno u Vukovaru (Vukovar 1), jer ti rezultati mogu utjecati na konačni izborni rezultat. Ponovljeni izbori održat će se u subotu, 3. listopada, kada će biti i drugi krug za izbor stranačkog predsjednika.


Podsjetimo, službeni rezultati prvog kruga izbora za predsjednika stranke pokazuju da su u drugi krug ušli Peđa Grbin, koji je dobio 3573 glasa, odnosno 41,23 posto, i Željko Kolar, koji je osvojio 2212 glasova, odnosno 25,53 posto.


Prema neslužbenim informacijama Peđa Grbin u Osijeku je odnio uvjerljivu pobjedu osvojivši triput više glasova nego Željko Kolar.


Objavljeni su i službeni rezultati za Glavni odbor, a iz Osječko-baranjske županije izabrani su Sonja Kovač, Milan Blagojević, Sanja Bježančević i Zlatko Adjulović. Uz njih kandidiralo se još pet članova stranke. Glavni odbor je najviše stranačko tijelo između dvije konvencije, a svaka županijska organizacija biva zastupljena proporcionalno rezultatu na izborima za Sabor, a najmanje s dva člana.


Ostalo je, dakle, pričekati još konačne rezultate izbora za Predsjedništvo SDP-a, koje broji 17 članova. Izvjesno je da su prva četiri među njima s najviše osvojenih glasova novi stranački potpredsjednici. To su: Biljana Borzan, Sabina Glasovac, Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić. Borzan je dobila 5463 glasa članova stranke. "Zbog toga sam zadovoljna i ponosna. Ovaj rezultat spoj je osobnog odnosa koji njegujem sa stranačkim kolegicama i kolegama. No, s druge strane sam i među onim eurozastupnicima koji su najviše na terenu, i to je zasigurno došlo do izražaja prilikom ovih glasovanja. Jasan mi je to signal što članstvo misli o mome stranačkom angažmanu", prokomentirala je ovaj rezultat za naš list Biljana Borzan.


S druge strane Domagoj Hajduković, njezin kolega koji je izabran iz Osijeka (Sabo i Gaća su iz Vukovara), nije htio ništa komentirati sve dok ne budu objavljeni službeni podaci. Naime, svakoj izbornoj jedinici dva su zajamčena člana Predsjedništva (u ovom slučaju to su Borzan i Sabo), a tu su još i dva tzv. sretna gubitnika, odnosno oni koji osvoje najveći broj glasova među svim onim kandidatima koji nisu prošli prema regionalnom ključu. A to su upravo Hajduković i Gaća.
"Dakle, ako ostane ovako, bit će nikad jača zastupljenost Slavonca u stranačkom Predsjedništvu", samo je kratko prokomentirao Hajduković. Međutim, neslužbene informacije govore kako nije za očekivati da bi ponovljeni izbori mogli promijeniti sadašnji poredak novog Predsjedništva SDP-a. Međutim, dijelu SDP-ovaca sporan je izborni uspjeh Željka Sabe koji je bio u zatvoru zbog političke korupcije.


Dario Kuštro
BRIGA O ZASTUPLJENOSTI OBA SPOLA
Od više od 32.000 članova SDP-a zbog kriterija "plaćene članarine", pravo glasa imalo je njih približno 11.600. Na izbore ih je izišlo 8752, što je visoka izlaznost od gotovo 78 posto. Taj podatak govori da je SDP-ovcima ipak stalo do budućnosti stranke. Sam izborni proces vrlo je kompliciran, posebno za Predsjedništvo i Glavni odbor. Primjerice, u Zagrebu se za Glavni odbor moralo zaokružiti 19 kandidata, i to devet jednog i deset drugog spola. Ako je zaokružen manji ili veći broj, ili nisu dobro zastupljeni spolovi, listić je nevažeći.
Biljana Borzan

potpredsjednica SDP-a

Ovaj rezultat spoj je osobnog odnosa koji njegujem sa stranačkim kolegicama i kolegama te mojih učestalih terenskih aktivnosti kao zastupnice Europskog parlamenta.