Osijek
KORONA POMUTILA NAJAM SOBA

Umjesto turistima, hosteli iznajmljuju sobe studentima
Objavljeno 30. rujna, 2020.
O prenamjeni prostora razmišljaju brojni vlasnici hostela, a vlasnik hostela “Street Osijek” to je realizirao

Zatvorene granice sa susjednim zemljama, ali i reducirane brojne turističke rute ostavile su traga u turizmu. Brojni objekti za iznajmljivanje više nisu ni približno puni kao prije pandemije koronavirusa, zbog čega vlasnici, konkretno hostela, razmišljaju prostor namijenjen turistima izdavati studentima. Štoviše, jedan od njih na taj se korak odlučio i nedavno na svojoj Facebook stranici oglasio najam sobe studentima, i to u vrhunski opremljenoj sobi.

- Supruga i ja razmišljali smo o toj prilagodbi jer jednostavno drukčije nije išlo. Turistički podatci su poražavajući i ostvareno je znatno manje noćenja u ovoj u odnosu prema prošloj godini. I mi smo u toj statistici pa smo se odlučili za studente s kojima sad sklapamo najam na godinu dana. Kad sam otvarao hostel, nisam niti sanjao da će ikada te sobe koristiti studenti, no drugog izbora nemamo – kaže Vedran Budimčić, vlasnik hostela "Street Osijek".

Da je situacija u turizmu znatno lošija nego prošlih godina naglašavaju i neki drugi vlasnici hostela. Primjerice, i u hostelu "Tina", kako doznajemo od Valentine Vlaičević, posla baš i nema. Konkretno, kaže kako situacija o pitanju najma soba nije sjajna, no s obzirom na to da spomenuti hostel nudi raznolik i kvalitetan jelovnik, ondje građani nerijetko navraćaju upravo na objed. Ondje je i nešto domaćih gostiju, kaže naša sugovornica, a o najmu soba studentima nisu još razmišljali, no ideju kao takvu ne smatraju lošom.

O najmu soba studentima razmišljao je i Gordan Šestić, vlasnik hostela "Tufna", no nakon što je uvidio da, s obzirom na prostor, to i nije tako lako izvodljivo, još uvijek drži otvoren hostel.

- Mislimo da će ipak doći nešto domaćih gostiju ujesen, a već smo ih imali i tijekom proteklih manifestacija. Budu li manifestacije i dalje omogućene, računamo da ćemo preživjeti. Ipak, nedostatak stranih gostiju odražava se na hostele - kaže Šestić, rekavši da mu pomažu i mjere Vlade Republike Hrvatske, no kaže kako je riječ o mjerama usmjerenima poslodavcima. Bilo bi dobro, ističe, prema uzoru na brojne druge države, da Vlada pomaže poslodavcima održavanje hladnog pogona, zakupnine i ostale troškove.

Vladine mjere na "životu" drže i hostel "Wanderlust", a kako kaže vlasnica Marijana Gvajdek, još uvijek ne razmišljaju o najmu soba studentima. Točnije, dokle god država pomaže, kaže, neće odustati.

- Odlučim li se za studente, o čemu sam iskreno i razmišljala, tada bih prešla u privatno iznajmljivanje i odustala od poslovnog. Nije ta pomoć od 4000 kuna puno, no opet je nešto i nadam se da ću uspjeti s ovim svojim povremenim gostima održati ovaj posao. Iskreno, razmatrala sam najam studentima i znam da je već nekoliko hostela u Zagrebu svoje sobe prenamijenilo za studente. No još uvijek se prilagođavam svojim ne tako čestim, ali stalnim gostima i radujem se novima – optimistično kaže vlasnica Gvajdek.

Kako stvari stoje, turisti u Osijeku tako imaju ipak još uvijek mogućnost odabrati hostel po želji. S druge strane, i studenti polako popunjavaju hostel “Street Osijek” i, kako doznajemo, vrlo su zadovoljni modernim i luksuznim smještajem. No sve to još uvijek nije ni blizu situaciji otprije, kad se u Osijeku tražila soba više, i to u smještajima svih kategorija. Vlasnici hostela, a vjerujemo i vlasnici koji nude neke druge vrste smještaja, nadaju se tom povratku na staro.

Marija Mihelić
I ŽUPA PRIMA STUDENTE
Uoči nove akademske godine i Župa sv. Ćirila i Metoda drugu godinu zaredom iznajmljuje sobe studentima, no isključivo muškima, i to u ukupno pet raspoloživih soba, odnosno deset kreveta. Sedam ih je već, doznajemo od župnika Alojza Kovačeka, izdano.

- Porez sam platio, tako da nema bojazni da se sobe iznajmljuju a da ne podmirim sve što moram državi. Cijena sobe je 650 kuna bez režijskih troškova, kaže župnik Kovaček.
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike