Osijek
POLICIJA UPOZORAVA SUDIONIKE U PROMETU

Vozači, oprezno vozite,
pješaci, poštujte propise
Objavljeno 28. rujna, 2020.
Ranije je godišnje bilo i do 2000 poginulih u prometu, sad ih je na našim cestama u prvih osam mjeseci bilo desetero

Prošlo je desetak dana od prometne nesreće u kojoj je, srećom, samo lakše ozlijeđena 12-godišnja djevojčica u Opatijskoj ulici, a na koju je naletjela vozačica koja, kako je stajalo u policijskom priopćenju, nije prilagodila brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti.

I dok je djevojčica, prema riječima nekih očevidaca, u trenutku udara prelazila pješački prijelaz, što bi ju, prema zakonskim propisima, oslobodilo svake krivnje, drugi su naglasili da je trčala za psom i da nije obratila pozornost na nadolazeći automobil. Ne ulazeći u policijski očevid, možemo se složiti da je neopreznih prijelaza pješaka i biciklista preko pješačkih prijelaza svakodnevno velik broj i, iako imaju pravo prednosti prolaska na pješačkim prijelazima, najranjivije skupine ipak moraju voditi računa o tome nailazi li automobil ili ne.

- Generalno, policija poziva sve sudionike u prometu, počevši od pješaka, biciklista, motorista, vozača osobnih, teretnih i putničkih vozila, vozače tramvaja i općenito sve da se pridržavaju prometnih propisa. Nadalje, pozivamo sve vozače da obrate pozornost na najranjivije skupine u prometu, a to su pješaci, odnosno, među njima djeca i starije osobe. Nedavno je vozačica prilikom izlaska iz kružnog toka u Belišću presjekla put biciklistu i on je pao, udario glavom u kolnik te zadobio teške tjelesne ozljede. Kako bi se ovakve i slične situacije svele na minimum, odnosno, kako ih uopće ne bi bilo, apeliramo na sve da prate pozorno sve prometne propise – naglašava Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodajući da vozači koji svojim vozilom mogu ugroziti drugoga, moraju biti dodatno na oprezu. Isto tako, Kon apelira i na ranjive skupine da prije nego što stupe nogom na kolnik, provjere nailazi li automobil ili kakvo drugo vozilo. Dodajmo tome da se i protekle srijede kod Eurodoma dogodila prometna nesreća prilikom koje je biciklistica udario automobil, a vozač je pobjegao s mjesta nesreće. Srećom, očevici su uspjeli fotografirati registraciju automobila, a stanje biciklistice je, kako doznajemo, dobro.

Upravo radi prevencije prometnih nesreća policija, kaže naš sugovornik, provodi razne preventivne akcije kako u vrtićima, tako i u školama. S druge strane, mladi vozači prolaze posebne tečajeve u autoškolama gdje ih prometna policija upozorava na sve opasnosti u prometu. Također, u rujnu je u Osijeku provođena i akcija „Safety day”, a sve radi sigurnosti u prometu i bez poginulih. Kon kaže da PU osječko-baranjska aktivno sudjeluje na povećanju sigurnosti u prometu i osvješćivanja svih sudionika o važnosti poštivanja prometnih propisa.

- Moram naglasiti da je situacija sada bolja nego što je bila prije mnogo godina. Ranije je godišnje bilo i do 2000 poginulih u prometu, a sada ih je na našim cestama u prvih osam mjeseci bilo deset. Želimo da stradalih uopće ne bude, i stoga učimo sve sudionike kako bi pogreška koje mogu dovesti do katastrofalnih posljedica bilo što manje – zaključio je Kon.
M. Mihelić
PROMETNA POLICIJA POZIVA NA OPREZ
Djelatnici prometne policije Osječko-baranjske županije apeliraju na vozače da obvezno poštuju brzinu kretanja vozila i pripaze na ranjive skupine. S druge strane, svi pješaci trebali bi se držati pravila provjere na lijevu, pa desnu stranu ceste, i potom ponovno lijevu stranu ceste, pa nakon što uoče da nema vozila, tek tada mogu sigurno prijeći cestu.
Zoran Kon

glasnogovornik PU osječko-baranjske

Upravo radi prevencije prometnih nesreća policija provodi razne preventivne akcije, kako u vrtićima tako i u školama zato da bi se broj prometnih nesreća sveo na minimalnu moguću razinu
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike